Crna Gora
0

Zaostale bombe pronađene kod Herceg Novog

SRNA
Ronioci Centra Marina iz Herceg Novog otkrili su desetak avionskih bombi u podmorju kod stijene Karatoč koja je dvadesetak metara udaljena od Gradske luke u Herceg Novom.

"Bombe se nalaze na dubini od 10 do 20 metara, nisu opasne za kupače, ali ih treba ukloniti", izjavio je crnogorskim elektronskim medijima ronilac Dragan Gačević.

On je naveo da su još živi očevici koji se sjećaju 1943. godine da je, nakon kapitulacije Italije, njemački avion bombarder izbacio bombe u blizini Gradske luke, a potom ekspolodirao u vazduhu i pao u more između Rosa i Herceg Novog.

Gačević tvrdi da se samo u Boki Kotorskoj na najmanje desetak mjesta nalaze veće količine bombi, granata i mina, uglavnom zaostalih iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Prilikom ronjena kod ostrva Mamula, na ulazu u Boku, ronioci su na četiri metra dubine nailazili na mine, gdje se, prema njihovim sazanjima, još uvijek nalazi sidrena mina teška oko 150 kilograma. 

Oni smatraju da se taj posao u Crnoj Gori ne obavlja na efikasan način i da bi mu trebalo posvetiti adekvatnu i visokostručnu pažnju.