Slovenija
0

Zanimljivosti o slovenskim izborima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Današnji parlamentarni izbori u Sloveniji peti su po redu od 1992. godine, kada su uspostavljena osnovna pravila i konstituirana politička scena, no karakteriziraju ih i neke specifičnosti - tako će na njima samostalno moći glasovati i slijepe osobe, a prvi put jednu od vodećih političkih stranaka vodi osoba ženskog spola.

Slijepe i slabovidne osobe po prvi put mogu glasovati uz pomoć šablone na kojoj je onoliko rupica koliko i kandidacijskih lista. Šablonu polože na glasački listić koji je istog formata, napipaju rupicu stranke za koju žele glasovati, a koju prepoznaju po njenom rednom broju, a onda je zaokruže kemijskom olovkom.

Riječ je o jednoj od mjera u skladu s međunarodnom konvencijom o ravnopravnosti hendikepiranih osoba, a invalidi će imati i 60 posebnih biračkih mjesta, smještenih u svim izbornim jedinicama.

Po prvi put jednu od slovenskih "povijesnih" stranaka vodi žena. Pravnica Katarina Kresal (35) preuzela je prošle godine Liberalne demokrate (LDS), stranku koja je pobjeđivala na izborima 1992, 1996. i 2000. godine u vrijeme kad ju je vodio Janez Drnovšek.

Na ovim izborima LDS prema anketama može dobiti oko pet posto glasova. Zbog uvođenja pravila o obveznim spolnim kvotama, na kandidacijskim listama ove je godine po prvi put više od trećine osoba ženskog spola.

Svim domaćinstvima po prvi su put u brošuri sa izbornim materijalom poštom poslane i kompletne liste kandidata u njihovim izbornim jedinicama.

Po prvi put u povijesti slovenskog parlamentarizma dogodilo se da na izborima sudjeluje više parlamentarnih stranaka nego što ih je ušlo u parlament na prijašnjim izborima. Na izborima 2004. godine u parlament je ušlo sedam stranaka, a na ovogodišnjim izborima ih je devet jer su neki zastupnici u međuvremenu osnovali nove stranke.

Tako je odvajanjem nekoliko zastupnika Liberalnih demokrata (LDS) nastala nova stranka Zares (u prijevodu - Doista) koju vodi nekadašnji Drnovšekov najbliži suradnik Gregor Golobič. Isto se dogodilo i s Jelinčičevom Slovenskom nacionalnom strankom (SNS koju je napustila polovica zastupnika u sadašnjem sazivu i osnovala stranku Lipa koju vodi bivši Jeličičev dopredsjednik.

Prednost stranke kojoj se priznaje parlamentarni status je velik jer tijekom predizborne kampanje ima pravo nastupa u svim glavnim suočavanjima u tiskanim medijima i na televiziji. Status parlamentarne stranke nije ove godine priznat Kršćanskim demokratima Slovenije (KDS) koji su se odvojili od demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Andreja Bajuka jer im se pridružio samo jedan zastupnik iz sadašnjeg parlamentarnog saziva, a potrebna su tri.