Nakon TV-snimka
0

Zamjenik albanskog premijera podnio ostavku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Albanski vicepremijer i ministar ekonomije Ilir Meta podnio je u petak ostavku nakon objavljivanja videosnimka na televiziji koji ga povezuje sa slučajem korupcije i zloupotrebe položaja.

"Podnio sam neopozivu ostavku kako bih omogućio pravosuđu da vodi istragu o ovoj aferi", navodi se u saopćenju dostavljenom medijima, prenio je AFP.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je privatna TV Top Channel objavila videosnimke na kojim zamjenik premijera Meta i ministar vanjskih poslova traže od ministra ekonomije Dritana Priftija da poništi dva tendera za korištenje jedne hidrocentrale kako bi pobijedila određena kompanija.

Razgovor je snimio Prifti 1. marta 2010. Albansko tužilaštvo je saopćilo u srijedu da otvara istragu o korupciji i zloupotrebi položaja.

"Radi se o videomontaži i mafijaškoj ucjeni koju je naručio lider socijalističke opozicije Edi Rama, a kompanija zbog koje me optužuju nije pobijedila na tenderu", dodao je on.

Meta je postao ministar ekonomije u septembru zamijenviši Priftija koji je napustio Socijalistički pokret za integraciju i pridružio se opoziciji.

Ranije su obojica bila u Socijalisitičkom pokretu za integraciju dok je stranka bila u opoziciji i pridružila se vladi albanskog premijera Salija Berishe.