"Kad srce kaže dijete..."
0

Zakon o vještačkoj oplodnji podijelio Hrvatsku

SRNA
Foto: tportal.hr
Foto: tportal.hr
Hrvatski Sabor danas je usvojio Zakon o medicinskoj oplodnji, čiji protivnici tvrde da je najrestriktivniji u Evropi, a zagovornici da je najnapredniji.

Zakon je usvojen sa 70 glasova za, uglavnom iz vladajućeg HDZ-a , šest protiv, i jednim uzdržanim, javili su hrvatski mediji.

Opozicioni poslanici  SDP-a i HNS-a  tokom  rasprave o kontraverznom zakonu o medicinskoj oplodnji,  za koji se  zalagao  ministar zdravlja  Darko Milinović,  napustili su  sjednicu.  

Damir Kajin iz IDS-a naglasio je  da  je "sramota  da će nevjenčani parovi morati dovoditi svjedoke koji će morati dokazivati  ko  s kime, kada i kako   spava" .  Kajin  tvrdi  da  će   ovaj  zakon pasti na Ustavnom sudu. 

Zanimljivo je da su poslanici  opozicije  na  današnju  sjednicu   Sabora došli  obučeni u   bijele  majice   na kojima je pisalo "Kad srce kaže dijete, Vlada kaže ne".  

S druge strane, Andrija Hebrang iz HDZ-a tvrdi da je riječ o jednom od   najnaprednijih  zakona u Evropi, te da će sada biti oklonjene mnoge  zloupotrebe,  koje su ranije bile moguće.  

Odmah nakon što je   Zakon o medicinskoj oplodnji izglasan u Saboru,   na najpopularnijoj društvenoj mreži "Fejsbuk" osvanuo je poziv na protest. 
Protest   pod    sloganom   "Kad srce kaže dijete, Vlada i Sabor ne kaže Hrvatska"    najavila je  organizacija RODA (Roditelji u akciji) .

"Danas je Hrvatska dobila najrestriktivniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Evropi, zakon kojim su poniženi svi građani koji imaju problema sa  neplodnošću, koji ugrožava njihovo zdravlje i njihova reproduktivna prava ", navodi RODA.