Ubijeni na Topčideru
0

Zahtjev za saslušanje Mladića oko ubistva dvojice gardista

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Advokatska kancelarija Batić najavila je da će u ponedjeljak u Specijalnom sudu za ratne zločine predati zahtjev za saslušanje generala Ratka Mladića o okolnostima ubistva dvojice gardista u vojnom objektu u Topčideru, 2004. godine.

Pod oznakom "hitno", zahtjev će predati pravni zastupnici porodica Jakovljević i Milovanović čiji su sinovi Dragan i Dražen stradali služeći vojni rok u kasarni u Topčideru.

U saopćenju se navodi da sveukupne okolnosti ukazuju na veoma veliku mogućnost da Ratko Mladić posjeduje neposredna saznanja o ubistvu Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, imajući prije svega u vidu dosadašnji tok istražnih radnji u tom predmetu, koji zbog istražnog karaktera nose oznaku „tajna".

Zbog toga je, kako je navedeno, neophodno da se izvede dokaz saslušanjem Ratka Mladića.

Ratko Mladić bi, smatra advokatska kancelarija Batić, morao da odgovori na pitanja koja se tiču njegovog skrivanja od organa gonjenja tokom 2004. godine, naročito na ona da li se skrivao u vojnom objektu "Karaš" u tom periodu i koje su mu osobe to eventualno omogućile, te naročito da odgovori da li zna ili ne zna ko je ubio gardiste.

"Sad kad je Ratko Mladić dostupan državnim organima, organi krivičnog gonjenja ga moraju saslušati bez ikakvog odugovlačenja i opravdanja i to hitno jer će on uskoro biti isporučen Haškom tribunalu", navela je advokatska kancelarija, javio je Tanjug.

General Vojske Republike Srpske Mladić, protiv kojeg je podignuta optužnica Haškog tribunala 1995. godine i od 1996. je bio u bjekstvu, u četvrtak je uhapšen u selu Lazarevu, kod Zrenjanina.

U javnosti se spekuliralo da su dvojica gardista životom platili slučajno otkrivenu dobro čuvanu tajnu o skrivanje Mladića u vojnom objektu Karaš na Topčideru.