Regija
0

Zahtjev za provođenje istrage zbog pomoći Župljaninu

FENA
Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine u četvrtak je podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv sedam osoba zbog sumnje da su haškom optuženiku Stojanu Župljaninu pomagale u skrivanju i predložilo da im se odredi pritvor.

Tužilaštvo zahtijeva istragu protiv K. L. (54). M. M. (50), M. M. (50), V. M. (53), S. K. (62), M. K. (55) i N. T. (57), koji su osumnjičeni da su od juna 1999. do 2008. godine, na području Novog Sada, Bačkog Petrovca, Beograda, Subotice i Pančeva pomagali Župljaninu u skrivanju, izjavio je Tanjugu glasnogovornik Tužilaštvo Bruno Vekarić.

Oni su neposredno ili preko drugih osoba skrivali Župljanina i pružali mu utočiste u svojim kućama, stanovima i vikendicama, ili mu na drugi način pomagali da ga državni i drugi organi gonjenja ne otkriju i uhapse.

U zahtjevu za provođenje istrage se navodi da su osumnjičeni lično podržavali Župljanina, pružali mu finansijsku pomoć, doturali odjeću i druge potrebne predmete, pomagali u pribavljanju lažnih isprava o identitetu, održavali s njim vezu, obavještavali ga o poduzetim mjerama i radnjama organa gonjenja, organizirali tajne susrete, proslave i večere sa starim prijateljima.

Zahtjev za provođenje istrage podnesen je istražnom sudiji Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, koji će nakon saslušanja osumnjičenih odlučiti o zahtjevu Tužilaštva.

Župljanin je uhapšen 11. juna u Pančevu, nakon devet godina skrivanja. On je kod istražnog sudije odbio primiti hašku optužnicu tvrdeći da je pogrešno utvrđen njegov identitet i da on nije Župljanin već Branislav Vukadin.

Tužilaštvo Haškog suda (ICTY) podiglo je optužnicu protiv Župljanina 17. decembra 1999. godine zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na teritoriji Bosne i Hercegovine 1992. godine.

Desetak dana nakon hapšenja Župljanin je prebačen u pritvorsku jedinicu ICTY-a u Sheveningenu, a na prvom pojavljivanju pred sudom negirao je navode optužnice tvrdeći da nije kriv.