Regija
2

Zahtjev vladi Hrvatske: Nastaviti gradnju Pelješkog mosta

FENA
Nastaviti izgradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama prema prostornom planu Dubrovačko- neretvanske županije, a novim Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske osigurati za tu županiju status planskog područja, odnosno u mogućem novom regionalnom ustroju Hrvatske status samostalne regionalne jedinice, neki su od zaključaka jednoglasno prihvaćenih na današnjem sastanku u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije.

Tema sastanka, održanog u hotelu Excelsior, bila je "Prometno povezivanje Dubrovačko-neretvanske županije i njen regionalni status u Republici Hrvatskoj u svjetlu najnovijih događanja".

U radu skupa, uz dubrovačko-neretvanskog župana sudjelovali su saborski zastupnici iz Dubrovačko-neretvanske županije Tatjana Šimac Bonačić, Mladen Marelić, Branko Bačić i Frano Matušić, gradonačelnici i načelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, načelnik općine Neum Živko Matuško, te predstavnici gospodarstvenih i znanstvenih ustanova. Sastanku je prisustvovao pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Marko Lončarević.

Među jednoglasno prihvaćenim zaključcima je također zahtjev Vladi RH da se riješi pitanje hrvatske državne granice s BiH na način da se osigura da Veliki i Mali škoj, otočić Lopata i vrh Kleka ostanu dio teritorija Republike Hrvatske, što je nesporno prema svim argumentima, te da se prije promjene Ugovora iz 1999. godine ne pristupa ratifikaciji Ugovora u Hrvatskom saboru.

Zaključak je i da se riješi pitanje državne granice s Crnom Gorom i osigura granična crtu na moru crtom sredine u Bokokotorskom zaljevu, sukladno međunarodnom pravu.

Zamjenik ministra Lončarević kazao je kako je projekt izgradnje Pelješkog mosta u iznimno osjetljivoj fazi te je potrebno sakupiti sve relevantne podatke kako bi se dokazalo da je most najbolje rješenje.

Dubrovačko-neretvanski župan Dobroslavić istaknuo je kako kvaliteta života u najjužnijoj hrvatskoj županiji pati zbog problema prometne povezanosti dok je načelnik općine Neum, Živko Matuško, naglasio kako je stajalište općine Neum da je povezivanje hrvatskog teritorija Peljaškim mostom najbolje rješenje.

Od Evropske komisije je zatraženo da prihvati sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta kao jedinog ispravnog rješenja teritorijalnog povezivanja Republike Hrvatske/Europske unije i kao nužnog razvoja Dubrovačko-neretvanske županije, osobito poluotoka Pelješca i otoka Korčule, Lastova i Mljeta.