Prvi let 28. marta
85

Zagreb: Svečano otvoren novi terminal aerodroma "Franjo Tuđman" vrijedan 330 miliona eura

Piše: M. N.
Foto: HANZA Media
Foto: HANZA Media
U Zagrebu je večeras zvanično otvoreno novi putnički terminal Aerodroma "Franjo Tuđman" čija je gradnja počela prije više od tri godine.

Otvorenju su prisustvovali zvaničnice Vlade Republike Hrvatske, kao i mnogobrojni građani.

"Uz međunarodne linije, prekookeanske, siguran sam da će ovakvo predivni aerodrom pridonijeti imidžu Hrvatske, boljem dojmu onih koji nas posjećuju, daljnjem povećanju broja turista. Očekuje se da ovdje imamo pet miliona putnika godišnje", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Prvi let s novog terminala planiran je 28. marta kada u ponoć sve operacije i svi procesi prelaze sa starog na novi putnički terminal. Ujedno na taj dan, u 5:50 sati krenut će prvi avion Croatia Airlinesa po redovnom redu letenja iz Zagreba za Dubrovnik.

Na aerodromu ima 12 ugostiteljskih lokala koje drži turska firma BTA. Prodaju se peciva, pite, sokovi, kolači, a tu je i lokal sa zdravom hranom i svježim sokovima. U ponudi je i pivnica Brewmark, te prvi Cafe Nero u Hrvatskoj. Putnici će moći jesti u restoranu baziranom na samousluzi. Ima i Duty Free Shop koji je u vlasništvu Francuza.

Gradnja novog terminala vrijednog 331 miliona eura započela je sredinom decembra 2013. godine. Novi terminal se proteže na 65.000 metara kvadratnih na četiri nivoa, s tim da će se prva dva koristiti za dolaske, a druga dva za odlaske. Postavljeno je 30 šaltera za check-in i napravljeno je osam aviomostova – dva za domaći i šest za međunarodni promet, s mogućnošću daljnjeg proširenja na ukupno 16 aviomostova.

Nova zgrada u prvoj fazi moći će primiti pet miliona putnika, a kada se broj putnika poveća iznad toga broja, kapacitet će se povećati na osam miliona putnika. Napravljen je parking s 1.100 parkirnih mjesta.

Promijenjen je i cestovni prilaz terminalu. Naime, od 28. marta do aerodroma se više ne može doći dosadašnjim saobraćajnicama. Iz centra Zagreba do aerodroma dolazit će se zagrebačkom obilaznicom ili Domovinskim mostom te preko čvora Kosnice uključiti na obilaznicu Velike Gorice. Oko dva kilometra od čvora Kosnica je raskršće Ščitarjevo gdje je skretanje na cestu prema novom terminalu. To će od 28. marta jedini cestovni ulaz na novi terminal.

Najavljuju i da bi se u budućnosti do aerodroma moglo dolaziti brzom lakošinskom željeznicom, čija bi gradnja trebala početi uskoro.