Hrvatska
0

Zagreb slavi 10. godina borbe za prava LGBT osoba

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
ZagrepčaniI će danas proslaviti deseti rođendan borbe za LGBT prava u Hrvatskoj.

Današnja povorka ponosa najavljuje se kao najmasovnija a svoje prisustvo na Prideu potvrdili su i neki političari poput HNS-ovaca Vesne Pusić i Radimira Čačića te SDP-ove Mirele Holy, te Zelena stranka, plenum studenata Filozofskog fakulteta, Društvena mreža građana, Građanska inicijativa i mnogi drugi, piše Index.hr.

Očekuje se i kako će povorka, zbog nedavne eskalacije nad LGBT osobama i građanima koji su ih podržali u Splitu, biti pod jakim policijskim osiguranjem. Iz organizacijskog odbora Gay Pridea su upozorili policiju na čelu s ministrom Tomislavom Karamarkom kako će ih smatrati odgovornim ukoliko ne budu spriječili diskriminaciju i govor mržnje kao što nalaže zakon.

Organizatori su pozvali sve građane i građanke da dignu svoj glas i marširaju protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, šovinizma, ksenofobije, homofobije, transfobije.

Okupljanje sudionika Gay Pridea počinje na Trgu žrtava fašizma u 14 sati, a povorka ponosa kreće u 15 sati. Javni skup "I budućnost je naša" u Parku Zrinjevac počinje u 16 sati, gdje će biti i proglašenje Homofoba i Homofrenda desetljeća i LGBTIQ osobe desetljeća. U 17 sati započinje zabavni program Gay Pridea na kojem će nastupati bendovi Anthony The Crazy Horse from Jotassassin i Stilness! Kraj skupa planira se za 18 sati.