Regija
0

Zagreb Pride pruža podršku Queer Festivalu

Sarajevo-x.com
Organizatori Zagreb Pridea, izrazili su svoju podršku Queer Sarajevo Festivalu te su osudili napade na sudionike festivala kao i dva novinara i književnika.

Zagreb Pride je godišnji lezbijski, gej, biseksualni, transrodni, transeksualni, interseksualni i queer (LGBTIQ) protestni marš, a u saopštenju objevljenom na hrvatskom portalu Index.hr, kojeg potpisuju Marko Jurčić i Franko Dota, stoji: "Queer Sarajevo Festival prvi je i presudan, te oslobađajući događaj za LGBTIQ zajednicu i osobe u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Prostor koji ovdje zajedno gradimo, prostor je bez mržnje, netrpeljivosti i svih podjela, bilo nacionalnih, vjerskih ili rodnih."

"Zagreb Pride je s vama u Sarajevu i izražava organizatorima i organizatoricama punu podršku i solidarnost te zahvalnost na izvrsno organiziranom programu i brizi za sve nas. Tu smo jer je to ishod naše osmogodišnje suradnje i prijateljstva, kao što ste vi uvijek bili i bile uz nas, još od prvog Zagreb Pridea, 2002. godine", dodaje se.

"Također, želimo izraziti solidarnost i podršku svim jučer navečer napadnutim osobama. Napad na bilo kojeg pojedinca i pojedinku, bez obzira na njegovo ili njezino uvjerenje, identitet ili pripadnost, nije napad samo na njezin ili njegov osobni integritet, već i napad na slobodnu i sekularnu Bosnu i Hercegovinu. Bez obzira na nasilje kojem smo bili izloženi, zajedno ćemo nastaviti snažno i ponosno graditi prostore slobode i ljubavi. Ove godine, ali i na drugom, trećem, ... Queer Sarajevo Festivalu", poručili su organizatori Zagreb Pridea.