{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagreb Pride: Mi jesmo porodica, to je činjenica, a sve ostalo je nešto drugo

1.12.2013. u 22:15
146
56
Zagreb Pride: Mi jesmo porodica, to je činjenica, a sve ostalo je nešto drugo
146
Zagreb Pride: Mi jesmo porodica, to je činjenica, a sve ostalo je nešto drugo
Organizacija Zagreb Pride oglasila se povodom rezultata referenduma o braku koji je danas održan u Hrvatskoj i na osnovu kojeg je od danas u Ustavu ove države brak definiran kao zajednica muškarca i žene.
"Brak, izvanbračna zajednica i istospolna zajednica predstavljaju život. Sve su te zajednice porodice. Porodica je i puno šire od toga. To su i jednoroditeljske porodice, porodice bez djece, porodice djeda, bake i unučadi… Porodični život istospolnih parova, s djecom ili bez njih, činjenica je našeg društva. Tu činjenicu nikakav ustavni amandman, nikakav referendum niti manipulacija ne mogu promijeniti", navodi se u saopćenju Zagreb Pridea.

Iz ove organizacije dalje podsjećaju da proodični život istospolnih parova štiti Ustav Republike Hrvatske, Ustavni sud i Europska konvencija o ljudskim pravima te na poruku Ustavnog suda u kojoj sa, između ostaloga, kaže:

" …eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta vanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svako u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i porodičnog života te svoga ljudskog dostojanstva."

Klerikalni pokret "U ime obitelji“, samtra Zagreb Pride, nije ništa promijenio, osim što je stvorio atmosferu podjele hrvatskih građana i građanki na "normalne“ i "nenormalne“ te podstakao nevjerovatnu količinu netrpeljivosti i homofobije, a za sve to potrošeno je, prema procjenama stručnjaka, preko 50 miliona kuna.

"S obzirom na izrazito nisku izlaznost građana i građanki jasno je da pitanje ustavne definicije braka nije uopće važno kako nas se pokušalo uvjeriti te da ovakve podjele i diskriminacija nisu nikome potrebne. Brak ne ugrožava niko. Porodicu, raznospolnu i istospolnu država štiti. Sve ostalo su zablude i manipulacije", kažu iz Zagreb Pridea.

Ova organizacija poručuje pripadnicima LGBTIQ populacije da je ovo posljednji poraz, a njihova posljednja pobjeda.

"Naša zajednička borba nastavlja se sutra - zajedno gradimo društvo bez podjela i društvo ravnopravnosti. Budimo hrabri i hrabre, bez straha, zauzmimo se za sebe i svoju porodicu. Svojim primjerom pokažimo da je ovo zemlja za sve nas, da mi, LGBTIQ osobe ne idemo nikuda i da ćemo uprkos svim preprekama ostvariti svoja prava, zaštititi svoje porodice i živjeti slobodno svoje živote", poručili su iz Zagreb Pridea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: