{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagreb: Predstavljena monografija "U sjeni križa" o stradanjima župe Uzdol

F
24.1.2008. u 08:55
0
0
Zagreb: Predstavljena monografija "U sjeni križa" o stradanjima župe Uzdol
0
Zagreb: Predstavljena monografija "U sjeni križa" o stradanjima župe Uzdol
Monografija "U sjeni križa - Spomenica o župi sv. Ivana Krstitelja Uzdol prigodom obilježavanja 150. obljetnice utemeljenja samostalne kapelanije Uzdol (1856.-2006.)" predstavljena je sinoć u Zagrebu.
O knjizi su govorili profesor na Teološkom fakultetu u Sarajevu Ivica Mršo, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Periæć i uzdolski župnik don Miljenko Džalto.

Mršo je ocijenio kako knjiga nije samo puko svjedočanstvo o stradanjima župe Uzdol tijekom prošlostoljetnih ratova. "Ona govori rječitije i viče bolom za palim mučenicima koji su bili krivi samo zato što su bili katolici i Hrvati", rekao je Mršo dodavši kako knjiga "viče i na zločince koji se skrivaju šutnjom Haaškoga suda".

Msgr. Ratko Perić je podsjetio kako je u Prvom svjetskom ratu poginulo 49 župljana Uzdola, u Drugom svjetskom ratu 125, a u nedavnom njih 52.

"Muslimanski vojnici su u ranu zoru sa 13. na 14. rujna 1993. pobili na spavanju 29 civila, od kojih je troje bilo djece te još 12 zarobljenih pripadnika HVO-a," rekao je Perić dodavši kako je te noći Armija BiH ubijala sve što se micalo, spalivši kuće i štale.

Perić je također podsjetio na izvješće što ga je desetak dana kasnije zapovjednik Armije BiH Rasim Delić poslao posebnom izaslaniku UN-a Tadeuszu Mazowieckom, a u kojem Delić navodi kako se "u široj regiji Prozora dejstvovalo između armije BiH i HVO-a pri čemu je poginulo 60 ekstremista i 30 naoružanih civila."

Za taj zločin nitko nije suđen, kao i za više od dvadesetak mjesta u kojima je tijekom jednog dana ubijeno više od deset Hrvata, ustvrdio je Perić.

Spomenica je posvećena "onima koji su ljubav prema našem zavičaju posvjedočili vlastitom krvlju u ratovima, nevino ubijenim iz mržnje što su Hrvati i katolici, ranjenima, majkama u crnom, župnicima, te vojnicima koji su branili Uzdol".

Spomenicu, koja je djelo skupine autora, objavio je Župni ured Uzdol, a napisana je na 910 stranica te podijeljena u 28 poglavlja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: