Regija
11

Zagreb: Osam godina tjerao "roba" da prosjači, zaradio 255.000 KM

Klix.ba
Općinsko državno odvjetništvo u glavnom gradu Republike Hrvatske, Zagrebu, podiglo je optužnicu protiv pedesetogodišnjeg Zagrepčana koji je osumnjičen da je osam godina držao muškarca (67), također iz Zagreba, kao roba u iznajmljenom stanu. Batinama i prijetnjama tjerao ga je da prosi po ulicama tog grada.

Od 2005. do septembra 2013. godine zaradio je više od 255.000 KM. Žrtva je dnevno uspijevala skupiti do 180 maraka. Gazda bi mu kupio hranu, cigarete i piće, a ostatak zadržao za sebe, piše Novi list.

Njegov rob je za njega prosio novac na raskrsnicama, pred crkvama i trgovačkim centrima do kojih mjesta ga je osumnjičeni svakodnevno vozio. Istovremeno, njegov robovlasnik bi ga nadgledao i kontrolisao kako ne bi pobjegao, pretpostavlja se s nekog diskretnog mjesta, kafića ili restorana.

Ako bi donio premalo, dobio bi batine. Prijetio je da će ga ubiti, raskomadati, staviti u vreću i baciti u Savu. Zarobljenik je nekoliko puta pokušao pobjeći, ali nije imao gdje otići. Gazda bi ga uvijek pronašao na lokacijama na kojima se okupljaju beskućnici.

Nažalost, 67-godišnjak odavno je izgubio kontakt s porodicom. Nakon bijega njegov mučitelj pronalazio ga je i u prihvatilištu Crvenog Križa i prisilno ga dovodio u stan. Kazna za bijeg bile su batine. Gospodar straha i batina uspio je od prikupljenog novca platiti najam stana, režije i kupovati hranu, mada se bavio i ostalim prljavim poslovima koje su samo njemu osiguravale ugodan i lagodan život. U policiji od ranije ima veći dosje što ga je na kraju i dovelo do pritvora.

U novembru prošle godine u akciji "Oliver Twist" uhapšeno je 40-ak ljudi među kojima šestero djece i dva maloljetnika. Među njima je bio i 50-godišnjak kojem je produžen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.