Regija
0

Zagreb odbio prijedlog zaštićenog pojasa u Jadranu

FENA
Slovenija je još 2004. godine predložila osnivanje zajedničkog zaštićenog pojasa u Jadranskom moru, no Hrvatska je to odbila, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak reagirajući na nedavnu inicijativu oporbenih Socijalnih demokrata (SD).

Ta je stranka nedavno premijeru Janezu Janši predložila da svim državama uz Jadransko more ponudi osnivanje zajedničke zaštitne ekološke zone, podsjeća slovenski MVP.

U priopćenju objavljenom na svojim webstranicama MVP ističe da to nije ništa novo i da je Slovenija slične prijedloge već iznosila.

"Slažemo se da je za očuvanje i zaštitu Jadranskog mora neophodna suradnja svih obalnih država. Na to smo cijelo vrijeme i upozoravali, posebno susjednu Hrvatsku koja se je proglašenjem ZERP-a 2003. godine odlučila za jednostrano reguliranje ekoloških pitanja", piše MVP.

U tekstu priopćenja dodaje da je u "poluzatvorenim morima" poput Jadranskog učinkovita ekološka zaštita moguća samo u dogovoru i suradnji obalnih država.

"Zato smo još 2004. godine Italiji i Hrvatskoj predložili osnivanje zajedničke zaštitne zone, ali je Hrvatska, na žalost, taj prijedlog odbacila", objašnjava slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Isti je prijedlog sljedeće godine iznesen i susjednoj Italiji "koja se s inicijativom načelno složila", a s Italijom je lani osnovan i koordinacijski odbor ministara koji će se baviti i zaštitom Jadrana, piše MVP.

"Slovenija se, među ostalim, zauzima za to da se u rad mješovite slovensko-hrvatsko-talijanske komisije za zaštitu voda Jadranskog mora i obalnih područja uključe i ostale obalne države Jadranskog mora", zaključuje slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

MVP je odgovorio na inicijativu Socijalnih demokrata o zajedničkom zaštitnom pojasu na Jadranu u koji bi se uz Sloveniju uključile još i Italija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija i Grčka.