Regija
0

Zagreb i Ljubljana nisu ništa bliže rješavanju spora

FENA
Sve svjetske novinske agencije ističu u utorak u svojim izvješćima o sastanku Sanader-Pahor da Zagreb i Ljubljana nisu ništa bliže rješenju graničnoga spora zbog kojega Slovenija blokira ulazak Hrvatske u EU i NATO.

Slovenski premijer Borut Pahor i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader "pokazali su suzdržanu ljubaznost i usiljene osmijehe" nakon jednosatna sastanka u Mokricama i dali su samo kratke izjave, javlja Reuters.

"Još su udaljeni u svojim stajalištima o rješenju prijepora, a Slovenija, članica EU-a, prihvatila je ponudu Europske komisije za posredovanje".

Većina analitičara vjeruje da Zagreb neće dovršiti pristupne pregovore s EU-om ove godine ako se u idućih nekoliko tjedana ne riješi granični spor, navodi Reuters.

"Nisu ništa bliže rješenju", ističe AP.

Austrijska novinska agencija APA prenosi izvješća Hine i slovenske agencije STA iz Mokrica o tome da su se dvojica političara samo dogovorila o "daljnjim kontaktima".

APA je opisala oprečna hrvatska i slovenska stajališta o daljnjem tijeku graničnog spora.

Austrijska je agencija u vijesti o susretu ukratko prikazala dosadašnji tijek spora, uz napomenu da se prošli tjedan stanje zaoštrilo "jer je slovenski parlament u rezoluciji prvi put službeno istaknuo zahtjev za prijepornim područjima".

Slovenija je stavila "na led" ratificiranje hrvatskog pristupa NATO-u, jer je "malena nacionalistička stranka zatražila referendum", izvijestila je APA.

APA je u utorak objavila i vijest o peticiji što ju je pokrenula Hrvatska stranka prava (HSP). Dopisnik APA-e iz Zagreba javio je kako je "ekstremno desna Hrvatska stranka prava" pokrenula pokretanje peticije kojom traži od hrvatske vlade da hitno pokrene proces pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

France presse ističe da hrvatski i slovenski premijeri nisu odustali od svojih stajališta o graničnom prijeporu koji bi mogao usporiti primanje Hrvatske u Europsku uniju.

Pišući o mogućnostima rješenja graničnoga pitanja, AFP navodi izjavu glasnogovornika britanske laburističke stranke u Europskom parlamentu Richarda Howitta koji je upozorio da bi "prijam Hrvatske u EU mogao biti odgođen za pet godina, koliko bi Međunarodnom sudu pravde trebalo da donese konačnu odluku".