Hrvatska
0

Zagorec uhićen u Beču, bit će izručen Hrvatskoj

FENA
Bivši pomoćnik hrvatskog ministra obrane, umirovljeni general Vladimir Zagorec kojega Hrvatska traži zbog zloporabe ovlasti i pronevjere 5 milijuna dolara, uhićen je u petak u Beču i bit će izručen Hrvatskoj, priopćio je u subotu glasnogovornik državnog tužilaštva u Beču.

"Gospodin Zagorec je u istražnom zatvoru i bit će izručen Hrvatskoj", rekao je austrijskoj novinskoj agenciji APA-i glasnogovornik Gerhard Jarosch.

Radi se samo o "tehničkim modalitetima" izručenja, kazao je on.

Pozivajući se na izvore bliske Zagorčevoj obitelji, APA kaže kako je Zagorec uhićen zbog opasnosti od bijega.

Zagorčeva braniteljica Elisabet Rech je njegovo uhićenje označila kao "apsolutno nerazumljivo". Ona je kazala kako njezin branjenik nikad nije pokazao da namjerava pobjeći te da je uvijek surađivao s vlastima.

Ona nije mogla "isključiti" brzo izručenje Hrvatskoj koje Zagreb traži.

Tijekom rata u Hrvatskoj Zagorec je bio nadležan za opskrbu oružja Hrvatske vojske, a Hrvatska ga optužuje da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. otuđio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo na pet milijuna američkih dolara namijenjenih za kupnju oružja.

Zagorec, koji već osam godina živi u Austriji, uhićen je u Beču u ožujku 2007. na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe, ali je položivši milijun eura jamčevine nakon nekoliko dana pušten na slobodu.

U dugom pravnom postupku od tada su tri austrijske sudske instance odlučile da se Zagorec može izručiti Hrvatskoj.