Blizu dogovora
16

Zaev: Republika Ilindenska Makedonija je naše rješenje za naziv države

Klix.ba
Zoran Zaev i Alexis Tsipras na posljednjim pregovorima (Foto: EPA-EFE)
Zoran Zaev i Alexis Tsipras na posljednjim pregovorima (Foto: EPA-EFE)
Makedonija bi po svemu sudeći uskoro mogla riješiti višedecenijski spor o imenu države koji ima s Grčkom, a to je potvrdio i premijer te zemlje Zoran Zaev.

On je nakon posljednjih pregovora s premijerom Grčke na samitu u Sofiji za makedonske medije kazao da je naziv Republika Ilindenska Makedonija moguće rješenje za novi naziv države, na koji bi mogla pristati i Grčka.

"Ovaj prijedlog jača temelj naše Republike i Ilinden znači historijski kontunuitet naše težnje, naše državnosti i ponos", rekao je Zaev, koji je dodao da je to rješenje za očuvanje dostojanstva, potvrđuje makedonski identitet i garanciju i multietničke Makedonije.

Zaev je također poslao poruku Grčkoj da je ovim rješenjem u potpunosti razgraničeno sa regionom Makedonije iz svih aspekata.

"Ilindenski ustanak je za socijalna prava i slobodu i ne može imati bilo kakve teritorijalne pretenzije prema bilo kojoj susjednoj zemlji, uključujući i Grčku. Potvrđujem i ja i moj narod, da nemamo teritorijalnih pretenzija i afirmišemo nepovredivost granica i poštovanje baštine grčkog naroda i Grčke", rekao je Zaev.

U julu, Zaev očekuje da će Makedonija dobiti poziv u NATO, što garantuje sigurnost i stabilnost, a rješenje spora smatra neće biti prepreka za članstvo u EU. U rješenju paketa, jezik ostaje makedonski, identitet je garantovan, a kodovi ostaju MK i MKD.

Primjena novog imena za internu upotrebu odvijala bi se u fazama. Cijeli makedonski prijedlog u potpunosti treba da prihvati i grčka strana, što se očekuje.

Ilindenski ustanak je jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u povijesti Makedonije. Vođen je protiv Osmanskog carstva za oslobođenje Makedonije i Odrinske Trakije od osmanske vladavine. Ustanak je počeo u u bitolskom vilajetu 2. augusta 1903. na pravoslavni vjerski praznik Sv. Ilije (Ilinden). U Odrinskoj Trakiji je ustanak počeo na Dan preobraženja stoga se, također, ustanak naziva Ilindensko-preobraženski. Organizirala ga je Tajna makedonska-odrinska revolucionarna organizacija (kasniji naziv VMRO).