Dugogodišnji spor
6

Zaev i Tsipras dogovorili "prihvatljivu" opciju u sporu u vezi sa imenom Makedonije

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u četvrtak da se dogovorio sa svojim grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom oko rješenja o okončanju dugotrajnog spora o imenu između dva susjeda.

"Raspravljali smo o brojnim opcijama i dogovorili smo se oko one koja je najprihvatljivija za obje strane", izjavio je Zaev novinarima nakon sastanka s Tsiprasom na samitu čelnika Balkana i Evropske unije u Sofiji, ne pojašnjavajući dodatno svoju tvrdnju.

Tsipras je, međutim, bio oprezniji, rekavši da dvije strane "još nisu u poziciji" da objave sporazum o okončanju 25-godišnjeg spora, istovremeno priznajući da su na dobrom putu da ga razriješe.

"Vjerujem da smo prešli najveći dio puta, ali je još ostalo puta za preći", izjavio je on na konferenciji za novinare.

Spor oko imena između dvije zemlje datira iz 1991. kada je Skopje proglasilo nezavisnost od bivše Jugoslavije koja se raspala u nizu krvavih ratova.

Atina se protivi imenu Makedonije jer ima sjevernu pokrajinu istog imena i strahuje da bi to moglo implicirati teritorijalne pretenzije.

U 1993., tek nakon usvajanja provizorniog imena - Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija - ta zemlja je konačno primljena u Ujedinjene nacije.

Većina drugih zemalja, među kojima su Rusija, Sjedinjene Države, pa čak i Kina, priznale su balkansku zemlju pod njenim ustavnim nazivom, Republika Makedonija.

Spor je, međutim, omeo njene ambicije da se pridruži EU i vojnom savezu NATO, prenosi AFP.