Smrt potresla Hrvatsku
0

Zadranka umrla od antibebi pilula?

Sarajevo-x.com
Hrvatski mediji u ponedjeljak su prenijeli vijest o smrti navodno potpuno zdrave studentice H.R.iz Zadra. Dvadesetdvogodišnja djevojka umrla je od plućne embolije koju je uzrokovao krvni ugrušak. Pretpostavlja se da je djevojka umrla od antibebi pilula Yasmin koje su izazvale grušanje krvi u plućima.

Direktor Kliničko bolničkog centra u Splitu, Dujomir Marasović potvrdio je da na plućnom odjelu bolnice leže još četiri djevojke sa istim simptomima plućne embolije, piše Index.hr.

Djevojka koja je u Splitu studirala, pokopana je bez obdukcije jer su tako željeli njeni roditelji.

Svijet je nedavno potresla smrt i 24-godišnje Tanye Hayes, Australijanke koja je umrla od ugruška krvi u plućima izazvanog Yasmin tabletama.

Austrijski farmaceutski gigant Bayer jučer je obavijestio sve farmaceute da je uzimanje Yasmin tableta rizično za zdravlje, mada su dosad ljekari i farmaceuti govorili da su te kontracepcijske tablete "najsigurnije" zbog niske razine hormona u njihovom hemijskom sastavu.

Kontracepcijske pilule Yasmin mogu se kupiti bez recepta i u svim sarajevskim apotekama. Preporučuju ih svi ginekolozi, a farmaceuti prodaju bez upozorenja.