Regija
0

Zadar: Struja iz podne rasvjete ubila labradoricu

FENA
Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sazvao je hitni sastanak sa stručnim službama i koncesionarom odgovornim za javnu rasvjetu zato što je labradoricu Kiru, koja je sinoć izašla iz mora i mokra stala na podnu rasvjetu koja osvjetljava zadarske bedeme u Foši, ubila struja.

Strujni udar lakše je povrijedio vlasnicu labradorice, koja je sinoć primljena u zadarsku Opću bolnicu, a jutros je puštena. Kalmeta je osnovao i nezavisnu stručnu komisiju koja će utvrditi činjenice i okolnosti u kojima se to dogodilo.

Dok se ne utvrde sve činjenice i okolnosti, dekorativna rasvjeta u Foši bit će isključena, a do daljnjega je zabranjeno kupanje na tom dijelu rive.

"Grad Zadar je siguran grad u kojemu se redovno održava sistem javne rasvjete i nedopustivo je da se ovakav ili sličan slučaj ikada više ponovi", navodi se u saopćenju gradonačelnika i izražava žaljenje zbog tog događaja.

Maja Berber (32), vlasnica labradorice Kire, prošla je s lakšim povredama i manjim opeklinama.

"Mi smo nakon osvježenja u moru krenule, kao i obično, Fošom. Kira je već bila prošla tu nesretnu svjetiljku i vratila se kad je mene struja stresla. Ona je stala na susjednu i u tom nas je trenutku udar bacio na pod.

Mene i nju odgurnula je moja prijateljica, a ja sam nakon toga pokušala spasiti psa reanimacijom, ali bilo je kasno", rekla je šokirana Berber. Također je rekla da je tim putem sinoć prošlo 50-ak osoba, među kojima je bilo i djece, a kako je poslije u bolnici saznala, to nije prvi put da se takvo što dogodilo.

Odgovorni su znali da je i prije bilo strujnih udara i da su građani primani u bolnicu jer ih je stresla struja s ukrasne rasvjete bedema u Foši.

"Moja Kira je imala više od 30 kilograma i možete zamisliti što bi se dogodilo da je tu umjesto nje stalo koje dijete", upozorila je Berber.

Stručne ekipe jutros su poslane na teren, a do daljnjeg je zabranjeno kupanje na tom dijelu rive.