SEEMO
0

Zabrinutost zbog prijetnji novinarki TV B92

FENA
Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog prijetnji koje je dobila novinarka Televizije B92 iz Zaječara Sonja Kamenković.

SEEMO pozdravlja odluku o policijskoj zaštiti koja je data Kamenković i apeluje na srpske vlasti da poduzmu dodatne mjere u zaštiti medija u Srbiji, posebno istraživačkih novinara, koji imaju važnu ulogu u demokratskom društvu, prenosi Tanjug.

Prema informacijama koje je SEEMO dobio, Kamenković je krajem augusta izvjestila o navodnom nasilnom ponašanju jednog policajca koji je povrijedio dva mladića. Suspendovani policijski oficir je prijetio u više navrata Kamenković i Ivanu Popoviću, novinaru magazina "Alo".

On je, kako prenosi SEEMO, rekao da će ubiti sve novinare koji su izvještavali o tom slučaju, a policija u Zaječaru dala je policijsku zaštitu Kamenković.

SEEMO konstatuje da ovo nije prvi put da policija pruža policijsku zaštitu novinarima TV B92, podsjećajući da je Brankica Stanković pod policijskom zaštitom nakon dobijanja više prijetnji u proteklih nekoliko godina.

Generalni tajnik SEEMO, čije je sjedište u Beču, Oliver Vujović apelovao je na srpske vlasti da u potpunosti istraže najnoviji izvještaj o prijetnjama i privede pred lice pravde sve odgovorne.