Presuda suda u Beogradu
0

Za zločin u kući porodice Sever u Vukovaru 9 godina zatvora

FENA
Vukovar tokom rata
Vukovar tokom rata
Bivši zamjenik zapovjednika Teritorijalne obrane (TO) Vukovara Stanko Vujanović u ponedjeljak je pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osuđen na devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva četiriju i ranjavanja jedne osobe septembra 1991. godine u podrumu kuće porodice Sever u Vukovaru.

U obrazloženju presude navedeno je kako je Vujanović (49) kriv jer je 14. septembra 1991. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva kada je zajedno s nepoznatim naoružanim muškarcem ubio Ivana Severa i Adama Luketića, dok su Ruža Luketić i Marija Kotreba podlegle povredama od eksplozije bombi koju je bacila ta nepoznata osoba.

Tom prilikom lakše tjelesne povrede zadobila je Blaženka Sever, koja je nakon izricanja presude Vujanoviću upućena da u parničnom postupku može tražiti odštetu.

Vujanoviću je uzeta u obzir ranija presuda od 20 godina zatvora za zločin na Ovčari tako da će služiti jedinstvenu kaznu u trajanju od 20 godina.

U završnoj riječi zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević prethodno je naveo kako je u postupku dokazana krivica optuženog te da se izjave svjedoka praktički poklapaju s navodima u optužnici, zatraživši da optuženi bude proglašen krivim i osuđen po zakonu.

Knežević je također precizirao optužnicu tako da je Vujanović u vrijeme počinjenog zločina bio pripadnik TO Petrova Gora u sastavu sremskomitrovačke brigade JNA.

Branitelj Vujanovića osporio je vrijednost iskaza svjedokinje Sever, navevši kako je ona bila povrijeđena i pod traumom te dodao kako sud to ne može prihvatiti, dok je Vujanović u završnom obraćanju sudu izrazio uvjerenost da je svjedokinja nastradala nesretnim slučajem tokom borbi te izrazio očekivanje da će biti oslobođen optužbi.

U završetku dokaznog postupka danas je ispitan ondašnji zapovjednik odreda "Petrova gora" Dušan Jakšić. On je naveo kako je Vujanović bio u sastavu te postrojbe koja je od 2. maja 1991. djelovala samostalno te od 14. septembra 1991. djelovala kao TO Petrova Gora u sastavu sremskomitrovačke brigade JNA.

Blaženka Sever je, svjedočeći početkom septembra, Vujanovića izravno označila kao počinitelja ratnog zločina za koji je osuđen.

Suđenje Vujanoviću u ovom predmetu započelo je 20. maja 2010. godine.

Prizivni sud u Beogradu 14. septembra 2010. potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Vujanović osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za ratni zločin protiv najmanje 193 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 12. marta 2009. godine 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica" zbog ratnog zločina na Ovčari nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude.