Regija
0

Za Srbiju nema ratifikacije sa EU bez Gorana Hadžića

SRNA
Holandija neće ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU sve dok Goran Hadžić ne bude uhapšen, saznaje list "Danas" u holandskom parlamentu.

Holandski parlamentarci ispričali su ovom listu da na jučerašnjoj sjednici Odbora za evropske poslove parlamenta Holandije nije usvojena inicijativa poslanika opozicione Hrišćansko-demokratske stranke (CDA) da se ratifikovanje Sporazuma Srbije i EU uvrsti u skupštinski dnevni red, jer su vlasti u Beogradu uhapsile i izručile Haškom tribunalu generala Ratka Mladića.

Poslanik Partije Zelenih Ajren Elfased rekao je da je jedino njegova stranka podržala inicijativu CDA, dok su ostale partije bile protiv, istakavši da nije bilo veće debate o potvrđivanju Sporazuma.

Elfased je naveo da je većina partija u Holandiji "euroskeptična", ali da predstavnici tih stranaka ne bi mogli da stopiraju dalji put Srbije u EU ukoliko bi se Hadžić uskoro našao u Hagu.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić smatra da je odbijanje da počne ratifikacija Sporazuma "poslednji trzaj suzdržanosti politike u Holandiji prema Srbiji". 

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU do sada je ratifikovalo 18 od 27 zemalja članica EU, a u januaru je to učinio i Evropski parlament. Devet evropskih zemalja još nije potvrdilo Sporazum, većina zbog komplikovane procedure u njihovim parlamentima. 

Politički problem Srbija ima s Holandijom, Belgijom i Poljskom. Dok je za Holanđane novi prioritet Goran Hadžić, stav Belgijanaca tek treba da bude poznat, dok Beograd s Poljacima ima spor oko vlasništva nad zgradom Ambasade Srbije u Varšavi.