Borat Pahor
0

Za Sloveniju kontakt s otvorenim morem sveta stvar

FENA
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da će se arbitražni sporazum s Hrvatskom, o kojemu iduće sedmice kani obavijestiti političke stranke, a onda za sedam dana dati inicijativu parlamentu da počne proceduru njegova prihvaćanja, zasnivati na tzv. drugom Rehnovu prijedlogu i da je za Sloveniju važna odredba iz nacrta Rehnova arbitražnog sporazuma o slovenskom kontaktu s otvorenim morem.

"Mislim da će moja vlada bez zadrške zagovarati takav arbitražni sporazum", rekao je Pahor novinarima nakon vladine sjednice, dodavši kako ne isključuje mogućnost da se o arbitražnom sporazumu, kad se postigne u redovitoj parlamentarnoj proceduri, Slovenci izjasne i na referendumu.

Mislim da je u redu ako o rješenju iz Rehnova prijedloga odluče i ljudi na referendumu, rekao je Pahor. Dodao je da je njegova jedina zadrška prema spominjanju referenduma to što bi se takva najava mogla shvatiti kao pokušaj odgode ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na molbu novinara da komentira razlike u tumačenjima s obnovljenih razgovora o graničnom pitanju s Hrvatskom, Pahor je rekao da "ne postoje nikakvi nesporazumi o sadržaju" o čemu će se razgovarati. To će biti drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, izjavio je.

Za Sloveniju je, kako je objasnio, važno da ostane nepromijenjen treći članak toga prijedloga, koji u točki B određuje da će se arbitražom riješiti pitanje "dodira ili kontakta slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem".

U engleskom izvorniku naveden je izraz "junction", što znači spoj ili dodir, a to je "preuzeto iz parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan", objasnio je Pahor.

To je za Sloveniju "sveta stvar", a glede sadržaja budućeg sporazuma sve je jasno i Sloveniji i Hrvatskoj i švedskom predsjedništvu EU-a, te "velikoj diplomatskoj sili" koja je kao svjedok bila prisutna i prilikom sklapanja ljubljanskog dogovora o deblokadi, zajedno s njime i premijerkom Kosor, ustvrdio je Pahor.

"Mislim da će švedsko predsjedništvo to izvesti do kraja, kako je potrebno", rekao je predsjednik slovenske vlade, dodavši da nema potrebe ni za kakve sumnje o tome što znači ljubljanski dogovor.

Pregovarat će se o arbitražnom sporazumu koji je Rehn predložio 15. juna i po tome će se sporazum razlikovati od drugih arbitraža ili pregovora o granici, jer je Rehn već odredio glavne elemente dogovora, objasnio je Pahor.

Slovenski je premijer međutim upozorio da će se i jedna i druga vlada "morati potruditi" kako bi se dogovor ostvario, pri čemu nije isključio da bi on u Sloveniji mogao biti i predmetom referenduma. Pahor je međutim uvjeren da će arbitražni sporazum na temelju Rehnova prijedloga za Sloveniju biti dobar i da će u tom smislu njegova vlada "agitirati" za njega.

Pahor je dodao da je, po njegovu dogovoru s predsjednicom hrvatske vlade, također jasno da će se pregovori o arbitražnom sporazumu voditi usporedno s nastavkom hrvatskog pristupnog procesa s Europskom unijom.

"Svi znamo o čemu smo se dogovorili, a očekujem da će granično pitanje biti riješeno prije nego Hrvatska uđe u EU", rekao je predsjednik slovenske vlade novinarima nakon vladine sjednice.