Regija
0

Za nepoštivanje suda Šešelju još 18 mjeseci zatvora

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Pretresno vijeće Haškog tribunala proglasilo je danas bivšeg lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja krivim po drugoj optužnici za nepoštivanje suda i osudilo na 18 mjeseci zatvora.

Postupak protiv Šešelja pokrenut je po optužbi da je u jednoj svojoj knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka.

"Vijeće se uvjerilo van razumne sumnje da je optuženi kriv za nepoštivanje suda i sa zabrinutošću konstatuje da su zaštitne mjere namjerno prekršene, čime se ometa provođenje pravde", navodi se u presudi koju je pročitao sudija O-Gon Kwon. 

Kaznu od 18 mjeseci zatvora Šešelj će služiti "uporedo sa kaznom od 15 mjeseci zatvora na koju je osuđen 24. jula 2009. godine", po okončanju prvog postupka za nepoštivanje suda.  

Šešelj će 4. novembra biti pozvan da se izjasni o novoj optužbi iz treće optužnice za nepoštivanje suda zato što sa svog webditea nije uklonio knjigu u kojoj su navedene informacije o zaštićenim svedocima. 

Na početku jutrošnjeg zasjedanja, Šešelj je saopštio da se "neće izjašnjavati ni o lepom vremenu", dok mu se ne vrati pravo na privilegovane komunikacije sa njegovim pravnim savjetnicima. 

"I kada sam svojevremeno bio u zatvorima Titovog komunističkog režima, niko se nije usuđivao da mi zabrani privilegovanu komunikaciju sa mojim advokatima, od trenutka podizanja optužnice do pravosnažnosti presude", rekao je Šešelj. 
Sekretar Tribunala obavijestio je Šešelja prošlog petka da će komunikacija između njega i njegovog tima pravnih savjetnika biti pod nadzorom u periodu od 30 dana zbog "osnovane sumnje da je Šešelj zloupotrijebio privilegovanu komunikaciju u pokušaju da utječe na svjedoke ili da ih zastraši, odnosno da ometa provođenje pravde".