Poručje Dubrovnika
0

Za napade osumnjičeno 28 pilota bivše JNA

FENA
Istragu zbog ratnih zločina na dubrovačkom području 1991. i 1991. hrvatsko tužiteljstvo vodi protiv 28 pilota bivše JNA, a ne samo protiv trojice koji su zbog toga u protekla dva dana ispitani na podgoričkom Višem sudu, doznaje se danas u dubrovačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

"Istraga o ratnim zločinima na dubrovačkom području pokrenuta je još 1992. i njome je obuhvaćeno 28 pripadnika ratnog zrakoplovstva bivše JNA", potvrdio je glasnogovornica dubrovačkog tužiteljstva Vlatka Cibilić.

"O pojedinostima istrage za sada ne možemo govoriti, no riječ je o dugotrajnom postupku u kojemu smo od susjednih država zatražili pravnu pomoć", kazao je Cibilić, ne želeći otkriti imena osumnjičenih protiv kojih se na dubrovačkom Županijskom sudu već 17 godina vodi istraga.

Na upit u kojoj je fazi ta istraga i može li se i kada očekivati podizanje optužnice Cibilić je rekao da na to ne može odgovoriti.

Istragu o ratnim zločinima ratnog zrakoplovstva JNA u javnosti je aktualiziralo saslušanje trojice pilota - sadašnjeg selektora crnogorske teniske reprezentacije Zorana Slavuljice, Asima Pandžića i Miodraga Atanackovića. Oni su na podgoričkom Višem sudu protekla dva dana dali iskaze, odbacivši optužbe da su sudjelovali u bombardiranju i raketiranju dubrovačkog područja, odnosno ratnim zločinima i uništavanju kulturnih spomenika.

Beogradske "Večernje novosti" danas su objavile popis 28 osumnjičenih pilota kojima je, po pisanju tog dnevnika, svima zajedničko da su u vrijeme djelovanja na dubrovačko-neretvanskom području bili na dužnosti u 172. lovačko-bombarderskom puku, čija je baza bila u podgoričkoj zračnoj luci u Golubovcima.

List piše da je među aktivnim pilotima koje traži Hrvatska, na najvišoj dužnosti u Vojsci Srbije (VS) potpukovnik Mirko Zamaklar (44), načelnik sektora za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra. Na popisu su navodno i potpukovnik i pokusni pilot VS Dragan Zlokas (44) te potpukovnik VS Ištvan Kanas koji je u rujnu prošle godine tragično poginuo na batajničkom aerodromu kod Beograda.

Inače, trojica pilota u Podgorici su saslušani na zahtjev crnogorskoga Vrhovnoga državnog tužiteljstva, koje prikuplja podatke za kolege iz Hrvatske na temelju Sporazum o suradnji i progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida iz 2007.

Na temelju tog Sporazuma crnogorsko pravosuđe već je od Hrvatske preuzelo kazneni progon protiv šestorice pripadnika JNA kojima se na Višem sudu u Podgorici sudi zbog mučenje civila i ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja u logoru Morinj.