Ivica Đikić o Tadiću u Vukovaru
0

"Za izvinjenje nije potrebna samo hrabrost"

Piše: T. Sekulić
Ivica Đikić
Ivica Đikić
Predsjednik Srbije Boris Tadić poklonio se danas u Vukovaru svim nevinim žrtvama i odao počast. Taj trenutak opisan je kao historijski i zasigurno označava početak boljih odnosa između Hrvatske i Srbije.

"Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ izvinjenja, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu historije", kazao je Tadić na Ovčari, mjestu gdje su pripadnici JNA i srpskih paravojnih snaga 20. novembra 1991. tokom srpske okupacije Vukovara likvidirali 200 civila i vojnika, većinom pacijenata deportiranih iz vukovarske bolnice.

Ivica Đikić, novinar Riječkog Novog lista u razgovoru za Sarajevo-x.com kazao je da je današnja posjeta Tadića Vukovaru i odavanje počasti nevinim žrtvama veoma važan događaj koji će ostati zabilježen u historiji oba naroda.

Povijesni dan za dva naroda

"Tadićev dolazak u Vukovar na Ovčaru je veoma važan događaj i za Hrvatsku i za Srbiju. Ovo je povijesni dan i veoma je bitan za odnose između Hrvatske i Srbije i ta dva naroda", istakao je Đikić.

On je dodao da ne može prognozirati kojom dinamikom će se odnosi između Hrvatske i Srbije popravljati, ali je posve sigurno da sada postoji bolja perspektiva za unaprijeđenje odnosa ta dva naroda.

"Mislim da su pokojni premijeri Ivica Račan i Zoran Đinđić imali šansu da učine što i Boris Tadić danas, ali su tu šansu očito, iz nekih svojih razloga propustili. Naravno, razumijem da im nije bilo lako da taj čin poduzmu pogotovo u to vrijeme kada je vladao jak unutrašnji nacionalistički otpor u zemlji", kazao je Đikić za Sarajevo-x.com.

Ugledni hrvatski novinar i autor romana "Cirkus Columbia", te političke autobiografije Stjepana Mesića, istakao je i to da za izvinjenje nije potrebna samo hrabrost, već je bitno da dođe do sazrijevanja unutrašnje političke klime u zemlji. Kako je kazao, uvijek postoje radikalni krugovi koji protestvuju protiv svakog vida normalizacije, no za razliku od ranijih godina, sada su ti krugovi, i u jednoj i u drugoj zemlji, manjinski i marginalizirani.

"Ovo se moglo desiti i prije, ali razumijem zašto nije i zašto se događa tek sada. I, u svakom slučaju, bolje je da se desilo sada nego za dva mjeseca ili dvije godine", naglasio je Đikić.

Inače, poslanici vladajuće koalicije u Srbiji ocjijenili su današnju posjetu Borisa Tadića Vukovaru kao dobar korak u poboljšanju odnosa sa Hrvatskom, dok su oštre kritike uputili poslanici opozicionih stranaka DSS, SRS i NS, prenio je srbijanski Blic.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić naveo je da je Tadićev odlazak u Vukovar "nelogičan i historijski neopravdan, budući da su Srbi bili najveće žrtve ratova u 20. vijeku", dok je šef poslaničke grupe NS, Velimir Ilić, ocijenio da bi pomirenju doprinijelo i da "Hrvatska osudi zločine nad Srbima, a njihovi zvaničnici posjete srpska stratišta".

Stabilizacija u regiji

U Hrvatskoj posjetu Tadića i njegovo izvinjenje ocijenili su izvrsnom prilikom za početak novih, boljih odnosa.

"Izjava predsjednika Tadića je izvrsna i vrijedna državnička gesta, u kojoj ne samo da je izrazio žaljenje nego i ispriku zbog nevinih žrtava. To je važan iskorak koji će utjecati na odnose Hrvatske i Srbije i stabilnost u regiji", kazao je Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskog sabora za Jutarnji.hr.