{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Za izvinjenje nije potrebna samo hrabrost"

S
4.11.2010. u 17:30
0
4
"Za izvinjenje nije potrebna samo hrabrost"
0
"Za izvinjenje nije potrebna samo hrabrost"
Ivica Đikić
Predsjednik Srbije Boris Tadić poklonio se danas u Vukovaru svim nevinim žrtvama i odao počast. Taj trenutak opisan je kao historijski i zasigurno označava početak boljih odnosa između Hrvatske i Srbije.
"Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ izvinjenja, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu historije", kazao je Tadić na Ovčari, mjestu gdje su pripadnici JNA i srpskih paravojnih snaga 20. novembra 1991. tokom srpske okupacije Vukovara likvidirali 200 civila i vojnika, većinom pacijenata deportiranih iz vukovarske bolnice.

Ivica Đikić, novinar Riječkog Novog lista u razgovoru za Sarajevo-x.com kazao je da je današnja posjeta Tadića Vukovaru i odavanje počasti nevinim žrtvama veoma važan događaj koji će ostati zabilježen u historiji oba naroda.

Povijesni dan za dva naroda

"Tadićev dolazak u Vukovar na Ovčaru je veoma važan događaj i za Hrvatsku i za Srbiju. Ovo je povijesni dan i veoma je bitan za odnose između Hrvatske i Srbije i ta dva naroda", istakao je Đikić.

On je dodao da ne može prognozirati kojom dinamikom će se odnosi između Hrvatske i Srbije popravljati, ali je posve sigurno da sada postoji bolja perspektiva za unaprijeđenje odnosa ta dva naroda.

"Mislim da su pokojni premijeri Ivica Račan i Zoran Đinđić imali šansu da učine što i Boris Tadić danas, ali su tu šansu očito, iz nekih svojih razloga propustili. Naravno, razumijem da im nije bilo lako da taj čin poduzmu pogotovo u to vrijeme kada je vladao jak unutrašnji nacionalistički otpor u zemlji", kazao je Đikić za Sarajevo-x.com.

Ugledni hrvatski novinar i autor romana "Cirkus Columbia", te političke autobiografije Stjepana Mesića, istakao je i to da za izvinjenje nije potrebna samo hrabrost, već je bitno da dođe do sazrijevanja unutrašnje političke klime u zemlji. Kako je kazao, uvijek postoje radikalni krugovi koji protestvuju protiv svakog vida normalizacije, no za razliku od ranijih godina, sada su ti krugovi, i u jednoj i u drugoj zemlji, manjinski i marginalizirani.

"Ovo se moglo desiti i prije, ali razumijem zašto nije i zašto se događa tek sada. I, u svakom slučaju, bolje je da se desilo sada nego za dva mjeseca ili dvije godine", naglasio je Đikić.

Inače, poslanici vladajuće koalicije u Srbiji ocjijenili su današnju posjetu Borisa Tadića Vukovaru kao dobar korak u poboljšanju odnosa sa Hrvatskom, dok su oštre kritike uputili poslanici opozicionih stranaka DSS, SRS i NS, prenio je srbijanski Blic.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić naveo je da je Tadićev odlazak u Vukovar "nelogičan i historijski neopravdan, budući da su Srbi bili najveće žrtve ratova u 20. vijeku", dok je šef poslaničke grupe NS, Velimir Ilić, ocijenio da bi pomirenju doprinijelo i da "Hrvatska osudi zločine nad Srbima, a njihovi zvaničnici posjete srpska stratišta".

Stabilizacija u regiji

U Hrvatskoj posjetu Tadića i njegovo izvinjenje ocijenili su izvrsnom prilikom za početak novih, boljih odnosa.

"Izjava predsjednika Tadića je izvrsna i vrijedna državnička gesta, u kojoj ne samo da je izrazio žaljenje nego i ispriku zbog nevinih žrtava. To je važan iskorak koji će utjecati na odnose Hrvatske i Srbije i stabilnost u regiji", kazao je Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskog sabora za Jutarnji.hr.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: