Beograd
0

Za i protiv tužbe protiv Hrvatske

FENA
Dan nakon odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Den Haagu da se proglasi nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid beogradski mediji u srijedu najveću važnost pridaju izjavama visokih dužnosnika koji najavljuju protutužbu protiv Hrvatske, a prenose se i rezerve ili protivljenja toj ideji.

Izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da će Srbija "tužiti Hrvatsku za zločine počinjene tijekom operacije 'Oluje' 1995." potvrdio je i srbijanski premijer Mirko Cvetković, prenose u srijedu beogradski mediji. Cvetković je rekao da će se Srbija pokušati obraniti pred Međunarodnim sudom pravde od hrvatske tužbe i "protutužbom maksimalno zaštititi svoje interese".

Tisak prenosi i njegovu izjavu kako se očekivalo da će se spor riješiti izvansudskim poravnanjem, ali da je Hrvatska ipak odlučila ići na sud.

O mogućnostima izvansudske nagodbe ili protutužbe govorila je i ministrica pravosuđa Snežana Malović te najavila da će Srbija razmotriti različite mogućnosti djelovanja pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu glede hrvatske tužbe. Visoka dužnosnica Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je da će Srbija naći odgovor na hrvatsku tužbu te objasnila da tužba protiv Hrvatske nije prije podnesena jer se polazilo od načela da za zločine postoji pojedinačna odgovornost.

Predsjednik vojvođanske Lige socijaldemokrata Nenad Čanak smatra kako je najava protutužbe, samim tim što je protutužba, "politikantstvo i poigravanje ljudskim žrtvama, što Vlada sebi ne smije dopustiti". Po njegovim riječima "trebalo je sve ratne zločine procesuirati na vrijeme i provesti lustraciju i tako zatvoriti užasnu stranicu novije balkanske povijesti", rekao je Čanak.

Predsjednik Srpske napredne stranke, donedavni Šešeljev radikal Tomislav Nikolić, u srijedu je kazao da Srbija treba "Hrvatsku tužiti, ako joj želi odgovoriti, za sve zločine koje su Hrvati počinili nad Srbima u povijesti". Dodao je da je to "izvanredna prigoda da se Hrvatska ocrni pred međunarodnom javnosti".

Negdašnji ministar vanjskih poslova Goran Svilanović, koji je na tu dužnost došao nakon demokratskih promjena u Srbiji 2000., izjavio je da je moguća protutužba Srbije politička odluka koju donosi cijela Vlada i o kojoj bi se moralo dobro razmisliti. U izjavi koju u srijedu

prenose beogradski elektronički mediji Svilanović je rekao da bi zbog spora odnosi dviju zemalja mogli postati još napetijima, ali je izrazio nadu da "tako ne će biti jer su i Srbija i Hrvatska ozbiljne države". Svilanović je također rekao kako se svojedobno jako inzistiralo na ideji kontinuiteta SR Jugoslavije, a poslije i Srbije, sa SFRJ.

"Ako se to tvrdilo, onda to podrazumijeva i podložnost Međunarodnom sudu pravde i Konvenciji o genocidu i to se sada vraća kao loptica", rekao je Svilanović i objasnio da se i zbog toga ICJ proglasio nadležnim u slučaju hrvatske tužbe protiv Srbije.

Svilanović je također upozorio na činjenicu da je sada u Hrvatskoj ministar pravosuđa Ivan Šimonović, izvanredan pravnik i diplomat.

Bivši srbijanski premijer i zamjenik ubijenog Zorana Đinđića u Demokratskoj stranci Zoran Živković u srijedu je za B 92 izjavio da je bilo poboljšanja u odnosima s Hrvatskom, ali da je pogrješna politika Koštuničine Vlade od 2004. dovela do zahlađenja. Ideju o protutužbi on smatra previše emotivnim reagiranjem.