Sobjeski
0

Za borbu protiv korupcije potrebna politička volja

FENA
Šefica Jedinice za Srbiju i Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije (EK) Tereza Sobjeski poručila je vlastima u Crnoj Gori da se principi u borbi protiv korupcije ne mogu provesti bez jake političke volje, kao i da EK očekuje konkretne rezultate na tom planu.

Učestvujući na seminaru “Antikorupcijska politika i preventivne mjere”, koji se održava u Podgorici, ona je rekla da borba protiv korupcije može biti uspješna jedino ako postoji puna posvećenost svih interesnih grupa tom problemu.

Građansko društvo u svemu tome mora odigrati ključnu ulogu, jer može da prati ono što radi Vlada, rekla je Sobjeski.

Ona je najavila dublju analizu onoga što se sada dešava u Crnoj Gori i dodala da je od Vlade upravo dobijen ažurirani izvještaj o provođenju Akcionog plana u borbi protiv korupcije, ali da se još očekuju zakoni o finansiranju političkih stranaka i sukobu interesa.

Sobjeski je, prenosi Tanjug, dodala da je korupcija fenomen koji nije lako definirati i koji se može posmatrati kao manje ozbiljno ili teško krivično djelo koje je nekad u vezi s političkim utjecajima.

“Takve su pojave izraženije u tranzicijskim zemljama, u kojima postoje nejednakosti u društvu i zakonodavni okvir i vladavina prava nisu u potpunosti uspostavljeni, a institucije koje treba da provode zakone često nisu dovoljno efikasne”, kazala je Sobjeski.