{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Westerwelle: Granice na Balkanu su već iscrtane

F
11.8.2011. u 14:05
0
4
Westerwelle: Granice na Balkanu su već iscrtane
0
Westerwelle: Granice na Balkanu su već iscrtane
Guido Westerwelle
Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle izjavio je u četvrtak u Prištini da sporazum o rješavanju krize na sjeveru Kosova treba da bude primijenjen od svih strana i da dijalog Prištine i Beograda treba da bude obnovljen što je moguće prije.
"Sada je važno da se privremeno rješenje koje je pronađeno i primijeni. Mi smo za dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom (visoke predstavnice EU Catherine) Ashton, i da se ovaj proces što prije obnovi. Važno je da svi sporovi budu riješeni diplomatskim putem, kroz dijalog, kroz saradnju", rekao je Westerwelle na konferenciji za novinare u Prištini nakon susreta s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

Njemački diplomat je kazao da vrijeme nasilnih rasprava, konflikata duž etničkih linija mora biti okončano u Evropi.

"To je naš cilj. Takve nasilne rasprave ne smiju više da se događaju u Evropi 21. stoljeća. To smatramo kao evropski zadatak, pitanje koje se tiče svake države EU. Pričamo o Evropi, a budućnost Evrope se stvara i ovdje", rekao je Westerwelle.

On je ocijenio da mir u Evropi treba čuvati i na Kosovu, istakavši da je zbog toga na Kosovu i da je veoma angažiran na Kosovu ne samo u oblasti ekonomske saradnje i razvoja nego i preko angažiranja Njemačke u Kforu i Eulexu.

Westerwelle je ponovio stav Njemačke da teritorijalni integritet Kosova nije predmet pregovora.

"Naš je stav da je geografska karta nacrtana u ovoj regiji, i da nema povratka u ranija doba gdje su granice dovođene u pitanje. Ovo je jasan stav Njemačke i njemačke vlade koji sam iznio prije godinu dana, i sada ponavljam. Geografska karta jugoistočne Evrope je nacrtana, statusna i teritorijalna pitanja po stavu Njemačke su riješena, i svi treba to da prihvate. Zbog toga je važno da se pronađu kooperativna rešenja", podvukao je Westerwelle.

Njemački ministar je rekao da je Evropa zasnovana na principu saradnje, a ne konfrontacije, i izrazio želju da zemlje regije imaju evropsku perspektivu, što znači da, kako je napomenuo, jednostrani koraci nisu korisni, već da se moraju razmatrati koraci saradnje.

"U EU ćemo najesen raspravljati o odnosima sa Srbijom i Kosovom. U tome je napredak u procesu dijaloga od velikog značaja. To nije apstraktno političko pitanje, niti pitanje koje se tiče samo regije, već se radi o miru u Evropi i blagostanju građana na Kosovu", kazao je Westerwelle.

On je podsjetio da je Njemačka među prvima priznala Kosovo, što pokazuje da je dobar i fer partner, te da ohrabruje i ostale države u EU koje još nisu priznale nezavisnost da što prije to učine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: