{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Westerwelle: Granice na Balkanu su već iscrtane

F
11.8.2011. u 14:05
0
4
Westerwelle: Granice na Balkanu su već iscrtane
0
Westerwelle: Granice na Balkanu su već iscrtane
Guido Westerwelle
Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle izjavio je u četvrtak u Prištini da sporazum o rješavanju krize na sjeveru Kosova treba da bude primijenjen od svih strana i da dijalog Prištine i Beograda treba da bude obnovljen što je moguće prije.
"Sada je važno da se privremeno rješenje koje je pronađeno i primijeni. Mi smo za dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom (visoke predstavnice EU Catherine) Ashton, i da se ovaj proces što prije obnovi. Važno je da svi sporovi budu riješeni diplomatskim putem, kroz dijalog, kroz saradnju", rekao je Westerwelle na konferenciji za novinare u Prištini nakon susreta s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

Njemački diplomat je kazao da vrijeme nasilnih rasprava, konflikata duž etničkih linija mora biti okončano u Evropi.

"To je naš cilj. Takve nasilne rasprave ne smiju više da se događaju u Evropi 21. stoljeća. To smatramo kao evropski zadatak, pitanje koje se tiče svake države EU. Pričamo o Evropi, a budućnost Evrope se stvara i ovdje", rekao je Westerwelle.

On je ocijenio da mir u Evropi treba čuvati i na Kosovu, istakavši da je zbog toga na Kosovu i da je veoma angažiran na Kosovu ne samo u oblasti ekonomske saradnje i razvoja nego i preko angažiranja Njemačke u Kforu i Eulexu.

Westerwelle je ponovio stav Njemačke da teritorijalni integritet Kosova nije predmet pregovora.

"Naš je stav da je geografska karta nacrtana u ovoj regiji, i da nema povratka u ranija doba gdje su granice dovođene u pitanje. Ovo je jasan stav Njemačke i njemačke vlade koji sam iznio prije godinu dana, i sada ponavljam. Geografska karta jugoistočne Evrope je nacrtana, statusna i teritorijalna pitanja po stavu Njemačke su riješena, i svi treba to da prihvate. Zbog toga je važno da se pronađu kooperativna rešenja", podvukao je Westerwelle.

Njemački ministar je rekao da je Evropa zasnovana na principu saradnje, a ne konfrontacije, i izrazio želju da zemlje regije imaju evropsku perspektivu, što znači da, kako je napomenuo, jednostrani koraci nisu korisni, već da se moraju razmatrati koraci saradnje.

"U EU ćemo najesen raspravljati o odnosima sa Srbijom i Kosovom. U tome je napredak u procesu dijaloga od velikog značaja. To nije apstraktno političko pitanje, niti pitanje koje se tiče samo regije, već se radi o miru u Evropi i blagostanju građana na Kosovu", kazao je Westerwelle.

On je podsjetio da je Njemačka među prvima priznala Kosovo, što pokazuje da je dobar i fer partner, te da ohrabruje i ostale države u EU koje još nisu priznale nezavisnost da što prije to učine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: