{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Walston: Kosovo bi mogao postati model za "muslimansku državu"

S
20.2.2008. u 12:05
0
0
Walston: Kosovo bi mogao postati model za "muslimansku državu"
0
Walston: Kosovo bi mogao postati model za "muslimansku državu"
Foto: Reuters
Nova država Kosovo bi, prema mišljenju akademika Jamesa Walstona sa Američkog univerziteta u Rimu, mogla postati model za muslimansku državu. Međutim, Walston je u razgovoru za Adnkronos International naglasio da je proglašavanje nezavisnosti dobar potez.
"Kosovo, kao i Bosna i Hercegovina imaju jake sekularne osnove nastale na njihovim još snažnijim aspiracijama da se pridruže Evropskoj uniji. 'Muslimansko' Kosovo moglo bi poslužiti kao model države za druge zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom, a to bi moglo biti izrazito pozitivno“, objasnio je Walston.

Dok svijet razmatra i diskutuje odluku Skupštine Kosova da proglasi nezavisnost, Walston i drugi stručnjaci kritikuju Evropsku uniju jer nije uspjela stvoriti ujedinjen front koji bi se bavio ovim pitanjem.

"Ovakav stav samo pokazuje da je vanjska politika Evropske unije razjedinjena. No, to nije iznenađujuće. Naposljetku, svi znamo ko je protiv, a ko za nezavisnost Kosova“, pojasnio je Walston.

Stručnjaci i politički analitičari se slažu da je potrebno čim prije riješiti razlike i neslaganja između članica Evropske unije oko Kosova jer budućnost nove države umnogome zavise od međunarodne podrške.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: