Deklaracija na udaru
42

Vuković: Izetbegović je prije pet godina pokušao obrisati entitetsku liniju kod Sarajeva

D. Be.
Nenad Vuković, Abdulah Skaka i Šefik Džaferović (Foto: H. M./Klix.ba)
Nenad Vuković, Abdulah Skaka i Šefik Džaferović (Foto: H. M./Klix.ba)
Dio deklaracije koju su usvojili članovi SDA na stranačkom Kongresu odnosi se i na Grad Sarajevo. U dokumentu SDA cilj je da se Sarajevo, kao glavni grad Republike BiH, obuhvati cjelokupnu teritoriju prijeratnog Sarajeva sa najmanje 10 općina u okviru šire regije.

No, želje i ciljeve Stranke demokratske akcije u startu su osudile i sasjekle nekoliko kilometara udaljene komšije u Istočnom Sarajevu.

Poruke zvaničnika Istočnog Sarajeva glase da oni nikada neće biti u sastavu "federalnog Sarajeva" te da šest općina Istočnog Sarajeva neće biti dio nijedne regije koju su zamislili u SDA.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je za ATV kako je lider SDA Bakir Izetbegović prije pet godina pokušao obrisati entitetsku liniju.

"Tadašnje gradsko rukovodstvo predvođeno SDS-om pristalo je da u okviru obilježavanja sarajevskog atentata bude domaćin biciklistima. Ne gledajući suštinu, SDS-ovci su, naivno, otvorili vrata organizatorima Tour de Francea, ali i bošnjačkim željama. Baš tada je Izetbegović, kao bošnjački član Predsjedništva, iz Istočnog Sarajeva poslao poruke koje se danas mogu naći u usvojenoj deklaraciji. A, to je da želi da Sarajevo prisvoji sve prijeratne opštine u jednu regiju", kazao je Vuković.

Izetbegović je tada izjavio da će biciklisti simbolično preći liniju koja je dijelila Sarajevo tokom rata i kojim je tada bilo nezamislivo proći te da će vožnja biciklista simbolizovati ujedinjenje grada.

Veliki dio Deklaracije SDA izazvao je burne reakcije iz entiteta Republika Srpska, ali i susjedne Srbije te dijela hrvatskih zvaničnika u BiH.