Dokumenti WikiLeaksa
0

"Vuk Jeremić nije moderno lice Beograda"

Sarajevo-x.com
Šef srbijanske dipomatije ne ispunjava obećanja
Šef srbijanske dipomatije ne ispunjava obećanja
U dokumentima koje je u nedjelju uvečer objavio WikiLeaks a koji su povjerljivi dokumenti dužnosnika State Departmenta i Bijele Kuće, između ostalog spominje se i odnos Srbije i Kosova. Najviše je kritikovan srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, za koga su diplomate istakle da on uopće nije "moderno beogradsko lice".

Na sastanku između američkog pomoćnika državnog sekretara Philipa H. Gordona i savjetnika za diplomatiju u Elizejskoj palati palati Jeana-Davida Levitte u septembru 2009. godine vodila se debata oko stanja na Kosovu i u Srbiji.

Francuski diplomata Levitte je naveo kako se misija EULEX-a susreće s diplomatskim problemima na Kosovu, otkako su potpisana dva tehnička protokola sa Srbijom.

Diplomata je istakao kako se nada da će situacija tokom općinskih izbora na Kosovu ostati mirna, dok je Gordon napomenuo da Kosovari moraju prihvatiti tehničke protokole, ali im se mora objasniti da niti jedan od tih ugovora nema utjecaj na status nezavisnog Kosova.

Nakon razgovora o tome, Levitte je oštro kritikovao srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, istakavši kako nije učinio ništa da potakne povratak Srba i njihovo učešće u vladi Kosova.

Levitte je istakao da Jeremić na sastancima u Francuskoj uvijek daje velika obećanja, ali ih nikada ne ispunjava.

Upravo zbog toga je, kako se navodi u dokumentima, Levitte odlučio da se više ne susreće sa srbijanskim diplomatom.

Prema WikiLeaksu, Jeremić za Levitea nije moderno beogradsko lice, kakvo bi trebao biti.