Regija
0

Vujanović proglasio pobjedu i pozvao na ujedinjenje

FENA
Izborni štab kandidata vladajuće koalicije Filipa Vujanovića proglasio je pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Prema njihovim podacima, koji se poklapaju s procjenom nevladinih organizacija Centar za monitoring i Centar za demokratsku tranziciju, Vujanović je jučer u prvom krugu glasanja dobio preko 52 posto glasova izašlih glasača, čime je odnio pobjedu nad ostalim protukandidatima.

Vujanović je u obraćanju novinarima rekao da je pobijedio za svoju državu i pozvao čitav crnogorski narod na ujedinjenje na putu ka Evropskoj uniji.

"Ovo je pobjeda svih nas", rekao je Vujanović i poručio da će u novom petogodišnjem mandatu biti predsjednik svih građana bez obzira na to da li su glasali za njega ili su podržali predsjedničke kandidate opozicije.

Vujanović je zahvalio svojim protukandidatima Andriji Mandiću iz Srpske liste, Nebojši Medojeviću iz Pokreta za promjene i Srđanu Miliću iz Socijalističke narodne partije na učešću na predsjedničkim izborima i pozvao ih da zajedno nastave ispunjavanje obaveza Crne Gore na putu ka Evropi.

"Okrenimo se jedni drugima i gradimo zajedničku budućnost za dobro svih nas i naših pokoljenja", kazao je Vujanović i poručio da svi treba zajedno da rade kako bi Crna Gora stabilno koračala na putu ka EU, javio je Tanjug.

Predsjednik Demokratske partije socijalista i premijer Milo Đukanović ocijenio je da pobjeda Vujanovića u prvom krugu predsjedničkih izbora pokazuje da DPS vodi ispravnu politiku čiji kvalitet građani prepoznaju kao šansu za razvoj.

Đukanović je zahvalio biračima koji su podržali Vujanovićev izbor i pozvao partije iz opozicionog bloka da se pridruže vladajućoj koaliciji i ubrzaju ispunjavanje uvjeta da Crna Gora što brže bude primljena u EU.

"Očekujem da će se koalicioni front za ubrzanje Crne Gore na putu ka EU širiti i da će biti sve više onih kojima je cilj evropska budućnost naše zemlje", naveo je premijer.

On je ocijenio da pobjeda Vujanovića pokazuje da se u Crnoj Gori konstantno širi konsenzus oko njene evropske budućnosti i poručio da očekuje da će on biti sve jači i stabilniji.

"Očekujem da naši dosadašnji politički protivnici shvate da želimo napredak države i svakog građanina pojedinačno, a do tada ćemo se odgovorno odnositi prema svim obavezama kako se što pre ostvario naš nedosanjani san da budemo dio Evropske unije", poručio je Đukanović.