{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vujanović neće intervenirati kod Tadića zbog CPC-a

F
10.1.2008. u 13:12
0
0
Vujanović neće intervenirati kod Tadića zbog CPC-a
0
Vujanović neće intervenirati kod Tadića zbog CPC-a
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović odbio je zahtjev nezavisnog eksperta za ljudska prava Aleksandra Zekovića da od srpskog predsjednika Borisa Tadića traži da srpske vlasti dopuste registraciju kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.
Vujanović je, međutim, podržao najavu udruženja Crnogoraca iz Lovćenca da se žale Evropskom sudu u Strasbourgu zbog odbijanja registracije nekanonskog CPC-a u Srbiji, navodeći da je "to pravi put".

Vujanović, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, smatra da bi bilo besmisleno da predsjednik jedne države traži od predsjednika druge da njegova država poštuje vlastiti pravni sistem.

U saopćenju se navodi da Vujanović neće odgovoriti na pismo u kojem ga Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori, poziva da učini isto što je prošle godine učinio Tadić koji je tražio da crnogorski državni organi zaštite mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Crnogorski predsjednik neće odgovarati na Zekovićevo pismo jer je ono "utemeljeno na nepoznavanju kapaciteta nadležnosti predsjednika države", saopćeno je "Vijestima" iz njegovog kabineta.

"Predsjednik svake države može ukazivati samo na potrebu poštovanja pravnog sistema, kako domaćeg tako i međunarodnih standarda", objavio je Vujanovićev kabinet i ukazao da je "u konkretnom slučaju Ministarstvo vjera Srbije primijenilo propise te države".

Iz Ministarstva vjera Srbije je saopćeno da je zahtjev za registraciju kanonski nepriznatog CPC-a kao kanonske crkve odbijen jer oni poštuju propise Srbije, te se na tu odluku može podnijeti tužba u upravnom sporu, podsjetio je Vujanović.

"Predstavnici nacionalne zajednice Crnogoraca iskazali su raspoloženje da vode upravni spor i nakon toga eventualno traže zaštitu svog prava u okviru Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Pokazali su odlučnost da pravno provjere osnovanost svog zahtjeva, što je pravi put", poručio je Vujanović.

Zeković je u otvorenom pismu od Vujanovića zatražio da intervenira kod srpskog kolege Borisa Tadića kako bi u Srbiji bila dozvoljena registracije CPC-a, što je srpsko ministarstvo vjera odbilo, prenio je Tanjug.

Ministarstvo vjera Srbije je saopćilo da je nemoguć upis CPC-a u registar crkava i vjerskih zajednica jer nisu ispunjeni svi uvjeti određenih članova koje propisuje zakon, niti je pružen ijedan dokaz o postojanju te nekanonske crkve u Srbiji.

Kako je navedeno u rješenju od 22. novembra 2007. godine, CPC je građanska organizacija i, shodno zakonu, ne može biti uključena u sistem crkava i vjerskih zajednica, pa ni u njihov Registar, objavilo je Ministarstvo vjera Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: