Regija
0

Vujanović: Moramo učiti iz historijskih grešaka

SRNA
Filip Vujanović
Filip Vujanović
Crna Gora je jedina država bivše Jugoslavije u kojoj se nije ratovalo, a ova godina je još jedan podsjetnik da se mora učiti iz historijskih grešaka kako se ne bi ponavljale, poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

"Moramo u Crnoj Gori biti ponosni da smo jedina država bivših jugoslovenskih prostora gdje se nije ratovalo, ubijalo i razaralo. Prvi put smo izvukli pouku iz historije u ime bolje budućnosti i shvatili smo da se ne smijemo dijeliti, da moramo biti zajedno da bi se zajedno sačuvali", rekao je Vujanović na svečanom prijemu na Cetinju povodom Dana državnosti Crne Gore.

On je naveo da su brojni veliki datumi crnogorske viševjekovne historije, od kojih svaki ima simboliku osvajanja i odbrane slobode i čovječnosti.

"Ipak, 13. juli, naš državni praznik, praznik svih naših građana, nadvisuje sve i zavređuje poštovanje svih", naveo je Vujanović.

On je podsjetio da se ove godine obilježava vijek od početka Prvog svjetskog rata, za koji je rekao da je Crnoj Gori donio samo patnju i stradanja "i nakon njega je Crna Gora izgubila nezavisnost svoje države za koju se vijekovima borila".

Vujanović smatra da je zato ova godina obilježavanja vijeka od Prvog svetskog rata snažan dokaz i podsjetnik besmisla rata i nužnosti i svevrijednosti mira.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog, javnog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni službenici, kao i članovi diplomatskog kora.

U Crnoj Gori danas se obilježava Dan državnosti kao znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.