Regija
0

Vučinić: U Crnoj Gori neće biti NATO baza

FENA
Na teritoriji Crne Gore neće biti NATO baza jer ne postoji strateška vojna potreba za tim, imajući u vidu da baze NATO-a postoje na Kosovu i u Italiji, izjavio je danas crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić.

On je kazao da o eventualnoj izgradnji vojnih baza odlučuje država, u skladu sa svojim potrebama, i da ne postoji takva obaveza prilikom stupanja u članstvo NATO-a.

"Da bi baza bila izgrađena, to prvenstveno mora država da zahtijeva od NATO-a, za šta mora postojati politički konsenzus", dodao je Vučinić.

On je negirao da će se na crnogorskoj teritoriji i obali stacionirati NATO snage, podsjetivši da to nije u skladu težnjom Crne Gore da razvija visoki turizam.

"Često se moglo čuti da će se na našoj obali stacionirati snage NATO-a, a činjenica je da smo nedavno izvršili premještanje naših pomorskih snaga u Bar kako bi oslobodili Boku za razvoj visokog turizma", kazao je Vučinić podgoričkim medijima.

On je ocienio, prenio je Tanjug, da će se Crna Gora kroz članstvo u NATO-u ponašati krajnje racionalno, u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima, interesima i potrebama i poručio da niko iz crnogorske vlasti neće tražiti da Crna Gora u bilo kom pogledu "daje" više nego što stvarno dopuštaju domaći ukupni resursi i ekonomski kapaciteti.