Razgovarali o Titu
63

Vučić ugostio ugandanskog diktatora koji je nedavno hvalio Putinovo širenje utjecaja

B. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsjednika Republike Ugande Yoweri Kaguta Musevenija, koji boravi u službenoj posjeti Srbiji.

Vučić se zahvalio Museveniju na posjeti kazavši kako je od njega puno naučio.

"Dobro se sjeća disidentskog razdoblja i odnosa Milovana Đilasa prema Josipu Brozu. Od njega sam puno naučio o trenutnoj političkoj situaciji u Africi i o tome koliko brzo napreduje. Zahvaljujem mu što se drži principa teritorijalne cjelovitosti i podržava naš suverenitet, a to činimo i mi za njih", kazao je Vučić.

Museveni je inače dugogodišnji ugandanski diktator, koji suvereno vlada ovom afričkom državom već 37 godina.

Na vlast je došao, sada već daleke, 1986. godine, a iako u teoriji postoji mogućnost da ga neko pobijedi na izborima, u praksi je zbog dugogodišnjeg zastrašivanja opozicije i aktivista to nemoguće.

"Moja delegacija i samo veoma sretni što smo ovdje po vašem pozivu. Imali smo korisne razgovore. Jugoslavija, prije Srbije nije nešto nepoznato. Imali smo odlične odnose sa Titom i pratili šta je radio. Posebno, neutralne stavove koje je on čuvao. Posebno između SSSR-a i Kine. Tito je odbijao da se prikloni i jednoj i drugoj strani", kazao je Museveni nakon susreta s Vučićem.

Ugandanski diktator se prije samo nekoliko dana na Rusko-Afričkom samitu u Sankt Peterburgu sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i lično mu se zahvalio na širenju utjecaja i vojnoj saradnji.

"Zahvaljujući Rusiji, Zganda je otok slobode u Africi", poručio je prije par dana Museveni.

Uganda podržava rusko stajalište o globalnim pitanjima, poput sukoba u Ukrajini i sankcija koje je uveo Zapad. Također se suzdržala od glasanja o rezolucijama UN-a kojima se osuđuju akcije Rusije na Krimu i u Siriji.