Regija
0

Vučić: Tolerancija i različitost su prednost srpskog društva

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas kako su tolerancija i različitost prednosti srpskog društva i najbolji način da se odbrane srpski interesi i zaštiti zemlja, javlja Tanjug.

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas kako su tolerancija i različitost prednosti srpskog društva i najbolji način da se odbrane srpski interesi i zaštiti zemlja, javlja Tanjug.

"Različitost je naše bogatstvo, a tolerancija uvjet naše budućnosti, mira i stabilnosti", rekao je Vučić u obraćanju na Konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije "Srbija na putu ravnopravnosti i tolerancije: iskustva Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti".

Srbija je, kazao je, usvojila Strategiju za borbu protiv diskriminacije i Akcijski plan i izdvojila novac kako bi pomogla razvoj prava i unapređenje položaja ranjivih skupina - žena, osoba s invaliditetom, pripadnika LGBT populacije, starijih osoba, pripadnika nacionalnih manjina, izbjeglica, interno prognanika ...

"Strategija i Akcijski plan nisu popis lijepih želju, već osmišljene mjere za čiju realizaciju su osigurani svi preduvjeti i financijska sredstva", rekao je Vučić i precizirao da je za razdoblje od 2014-2018. godine za realizaciju strategije izdvojeno 35 milijuna eura.

Podsjetio je i da je u kolovozu ove godine osnovan i poseban savjet koji prati provođenje strategije, koji je zaključio da su je u posljednjem kvartalu 2014. i prvom tromjesečju 2015. ispunjeno gotovo 50 posto predviđenih mjera, te da se očekuje kako će izvješće za preostale kvartale pokazati punu realizaciju.

Vučić je rekao da se sve zemlje na svijetu suočava sa netolerancijom i diskriminacijom, protiv kojih mora boriti cijelo društvo.

"Pozivam vas da se zajedno još odlučnije i uspješnije uhvatimo u koštac sa netolerancijom i diskriminacijom, da ove pojave iskorijenimo i izgradimo društvo s ljudskim likom u kojem su ljudsko dostojanstvo i jednakost među ljudima neprikosnovene društvene vrijednosti koje kao društvo prihvaćamo jer bez njih nema stabilnosti i napretka ", rekao je Vučić.

On je, navodeći da svjetski dan tolerancije obilježava užasnut onim što se dogodilo u Parizu, rekao da je ponosan na građane Srbije koji poslije nemilih događaja u Parizu nisu ni na koji način napadali svoje sugrađane islamske vjeroispovijesti.