Poruke iz Novog Sada
17

Vučić: Srbi neće prihvatiti "lažne gradonačelnike" na sjeveru Kosova

T. K.
Screenshot: TV Pink
Screenshot: TV Pink
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Novom Sadu da Srbi na sjeveru Kosova nikada neće prihvatiti "lažne gradonačelnike" izabrane na nedavnim izborima koje je srpski narod bojkotovao.

Vučić je naveo da će učesnici "nikad jadnijih izbora", sa izlaznošću od tri posto sutra u zgradi uprave u Kosovskoj Mitrovici pokušati da održe konstitutivne sjednice za tri opštine kako bi izabrali i gradonačelnike.

"Molim Srbe da sačuvamo mir, a ovi nikada neće biti prihvaćeni kao gradonačelnici. To je pokušaj da se napravi atmosfera da Srbi napuste svoja ognjišta i ništa više", kazao je Vučić.

On je dodao da je o situaciji na Kosovu jučer razgovarao sa američkim predstavnicima Derekom Cholletom i Gabrielom Escobarom, kao i sa ambasadorom SAD u Beogradu Christopherom Hilom.

Podsjećamo, Vučić je nedavno istakao da Srbi nisu trebali da učestvuju ni na jednim izborima na Kosovu koje je organizovala Priština, sve dok se ne formira Zajednica srpskih opština (ZSO).

On je tada poručio da ga je zaprepastila izjava portparola EU Petera Stana koji je rekao da je razočaran zato što Srbi neće izaći na izbore.

Vučić je rekao da za to nije kriva samo Prištima, već i EU, jer su bili garant sprovođenja Briselskog sporazuma na koji je nekadašnji visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton stavila potpis.