Regija
1.2k

Vučić: Spriječio sam rat na sjeveru Kosova, bilo bi mrtvih na svim stranama

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu krenuo običan voz u kojem su bili i roditelji sa djecom, da niko nije vrijeđan, a da je za Albance uvreda to što se u vozu nalaze freske iz manastira na Kosovu i Metohiji.

"Mogli smo taj voz da proguramo do Kosovske i Mitrovice, ali to nije naš interes. Bilo bi mrtvih na sve strane", rekao je Vučić večeras za TV "Pink" komentarišući jučerašnji incident u vezi sa vozom.

On je dodao da je incident spriječen zahvaljujući spremnosti Srbije, te ocijenio da je neko tražio razlog da započne sukobe na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima, jedinica kosovske policije poslata je mimo dogovora sa Briselom iz najortodoksnije albanske sredine u čisto srpsku sredinu.

"Da nisam molio Srbe da se povuku, imali bi rat", rekao je Vučić i dodao da su Albanci bili naoružani.

Vučić je naglasio da je u Briselu prisustvovao gotovo svim pregovorima Beograda i Prištine, kojima se pokušalo pomoći opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, te istakao da on iskreno želi mir i Srbiju u Evropi.

Iz Beograda je juče za Kosovsku Mitrovicu krenuo voz nakon 18 godina, ali je bio zaustavljen u Raškoj jer mu nije bio dozvoljen ulazak na Kosovo.