Tvrdio drugačije
67

Vučić se ispravio: Zapravo, imat ćemo veće prosječne plaće od BiH

Piše: Er. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je u subotu iznio netačne tvrdnje da je Srbija prestigla BiH kada je riječ o prosječnoj plaći jučer se ispravio navodeći da će Srbija imati veće plaće od zemalja regiona.

Srbijanski mediji prenose da je Vučić jučer izjavio kako je prosječna plaća u maju iznosila 426 eura, a da će uz povećanje, u novembru, ona ići na blizu 500 eura, kao što je ranije i najavio.

Vučić je naveo da će zaposleni u Srbiji "imati veće prosječne zarade od skoro svih u regionu, od Makedonije, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine". On je rekao da Crna Gora ima nešto veći prosjek plaća, ali i veći stepen nezaposlenost koji je preko 20 posto dok Srbija ima 12 posto nezaposlenih, prenosi Blic.

Srbijanski predsjednik u subotu je prokomentarisao je ekonomsku situaciju u Republici Srbiji navodeći kako je danas stanje "izuzetno dobro". Očito neupućen u zvanične podatke on je iznio netačne tvrdnje da je Srbija prestigla BiH kada je riječ o prosječnoj plaći.

"Danas je prosječna plaća oko 424 eura. Ako poredite 2002. godinu, kada je prosječna plaća u Hrvatskoj bila na oko 700 eura, a u Srbiji svega 146, smanjili smo razliku drastično. Uskoro će prosječna plaća u Srbiji biti oko 465 eura", rekao je Vučić, a prenosi Blic.

Kako kaže, Srbija "razliku prema drugim zemljama u regionu" smanjuje ne samo proporcionalno već i u apsolutnim brojkama.

"Bugarsku smo pretekli, BiH, također, a Albanija i Makedonija su iza nas. Gledat ćemo da stignemo i druge, a sljedeće na redu su Rumunija i Mađarska", rekao je on.

U ovoj izjavi ništa ne bi bilo sporno da zvanični podaci državnih institucija, kako BiH isto tako i Srbije, ne demantuju Vučićeve tvrdnje. Naime, posljednji podaci Agencije za statistiku BiH govore da prosječna neto plaća za BiH iznosi 881 KM.

Na zvaničnoj web stranici Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije u posljednjim informacijama navedeno je da prosječna neto plaća u Srbiji iznosi 49.117 dinara, odnosno 813,36 KM.