Regija
17

Vučić: Pružiti ruku pomirenja, ali ne zaboraviti na žrtve

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Donjoj Gradini da se mora pružiti ruka pomirenja, ali da se nikada neće zaboraviti žrtve.

Vučić je u obraćanju prisutnim kod spomen-obilježje žrtvama zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, kazao da je obaveza pripadnika svih naroda iz kojeg su poticale sve žrtve, kao i onog na čijoj teritoriji je uspostavljen taj strašni logor da pamte, da uče mlade usađujući u njih ljubav, nezaborav i međusobno razumijevanje.

"Ovo je naš srpski Yad Vashem, mjesto našeg najvećeg stradanja, ovo je mjesto našeg postojanja", kazao je Vučić.

"Sistem ustaškog logora smrti u Jasenovcu predstavlja najveće pojedinačno stratište na području nekadašnje Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata", kazao je srbijanski premijer ukazujući da je na tom prostoru na najmonstruozniji način vršeno sistematsko likvidiranje civila, članova pokreta otpora, pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog i drugih naroda.

Posebno je ukazao na stradanje srpskog naroda te naveo da je "sukobe iz '90-ih nemoguće razumijeti bez shvatanja riječi Jasenovac“.

"Jasenovac mora da postane mjesto našeg zajedničkog okupljanja, sjećanja, učenja, suočavanja s prošlošću, molitve i praštanja", naveo je Vučić i dodao da su "Srbi opstali te da živi Srpska i Srbija“.

"I evo nas s obje strane Drine. I nemamo namjeru da odemo bilo gdje, nemamo namjeru da se sklonimo, nikada nećemo da nestanemo, mi smo Srbi, gdje god da živimo i što god da nam drugi rade. Mi smo baš oni Srbi, koji hoće i mogu da budu veliki narod i ne trebaju nam nove teritorije za to. Ne treba nam promjena granica na Balkanu. Poštujemo sve druge, poštujemo BiH, Hrvatsku i nikakav rat nećemo. Podići ćemo mi sebe na svome", kazao je, između ostalog, predsjednik Vlade Srbije.

Vučić te predstavnici vlasti BiH, RS i Srbije, vjerskih zajednica i brojni građani su danas su u Spomen-poručju Donja Gradina položili vijence na spomen-obilježje žrtvama zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini te prisustvali vjerskom pomenu stradalim srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Nakon obraćanja zvaničnika održana je memorijalna akademija "Tražim pomilovanje“.

Organizator ovog komemorativnog skupa u Donjoj Gradini Kod Kozarske Dubice, kojem je osim zvaničnika, predstavnika lokalnih zajednica, članovi porodica žrtava i brojni građani, je Odbor za obilježavanje stradanja žrtava u jasenovačkom logoru Donja Gradina.

Ove godine obilježava se 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu.