Regija
401

Vučić: Priština priprema ratne igre, ovo je posljednje upozorenje Albancima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zvanična Priština pripremala ratne igre te da je bio plan da se voz iz Beograda koji je krenuo prema Kosovskoj Mitrovici zaustavi i započnu veliki sukobi.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije kazao da je jutros krenuo "putnički voz, ne tenk ili oklopno vozilo, koji je trebalo da spaja ljude i gradove u skladu sa zakonima svih zemalja svijeta i vrijednostima EU", ali su onda, kako je rekao počele da se dešavaju "nevjerovatne stvari".

"Albanske specijalne snage pokušale su da miniraju dio pruge, ali to nisu uradili na pravi način, onda su poslali Albance sa dugim cijevima na području Podujevo-Orlane-Vučitrn koji su na Jarinju trebalo da zaustave voz i uhapse mašinovođu i putnike voza i time dovedu do velikih sukoba", kazao je Vučić, a prenosi b92.

"Ovo je moja posljednja molba i upozorenje Albancima na Kosovu i Metohiji i moja poruka Srbima na Kosovu i Metohiji da treba da ostanu na svojim ognjištima. Moja molba Albancima je da ne pokušavaju da napadnu srpski narod oružjem na Kosovu i Metohiji, jer Srbija te napade neće dozvoliti", kazao je Vučić.

Blic.rs prenosi kako je Vučić rekao da je tražio hitan sastanak sa državnicima, da je već razgovarao sa Visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, a o današnjem događaju namjerava da upozna i rukovodstvo Ruske Federacije i Narodne Republike Kine.

Također, on je naveo i da će pokušati da stupi u kontakt sa američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom i upozna ga "sa ratnim igrama" Prištine.

Voz koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu vraćen je iz sigurnosnih razloga u Beograd.