Putuje u Hrvatsku
49

Vučić predlaže šestomjesečni moratorij na teme iz prošlosti

SRNA
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči posjete Hrvatskoj da Srbi i Hrvati nemaju sukobljene interese o pitanju budućnosti i predložio moratorij od šest mjeseci na rasprave o temama iz prošlosti.

Vučić je ocijenio da bi, radi smirivanja situacije i uspostavljanja dijaloga, najbolje bilo da se obje strane dogovorno suzdrže od rasprave o temama iz prošlosti na neko vrijeme.

"Hajde da se dogovorimo da u idućih šest mjeseci i da to kažemo ne govorimo o tome, tome i tome, ili prije nego što izađemo sa bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi i oko 4. avgusta i oko nekih drugih škakljivih datuma", rekao je Vučić za zagrebački "Globus".

Prema njegovim riječima, zaključak njegovih razgovora sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović trebalo bi da bude "saglasni smo da se ni o čemu nismo saglasili kada je riječ o prošlosti, ali, dajte da pokušamo bolje razumjeti jedni druge u narednom periodu".

Predsjednik Srbije budućnost Hrvata i Srba vidi u intenziviranju saradnje i međusobnom boljem razumijevanju.

"Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo razumjeti da ćemo opstati i preživjeti samo ako se ne budemo tukli. Sad vam kažem u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što prije to počnemo, pokazat ćemo da smo malo pametniji", istakao je Vučić.

On je naglasio da je donedavno mislio da dva naroda različito vide ono što se dešavalo prije 23, 25 ili 27 godina, ali da mu je nakon izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac, u sjedištu UN u New Yorku, postalo jasno da Srbi i Hrvati drugačije vide i ono što se zbivalo prije 70 i nešto godina.

"Ali, sve su to sukobi o prošlosti. Mislim da iz toga treba izaći na taj način što ćemo razgovarati, pa da vidimo imamo li kakvih problema u budućnosti. Ako to analizirate na ozbiljan način, shvatit ćete da nemamo. Gdje su to sukobljeni interesi Hrvata i Srba u budućnosti? Mogu vam reći da to ne postoji", zaključio je Vučić.