Stao u odbranu
266

Vučić: Oni koji traže da Dodiku zabranimo ulazak u njegovu Srbiju su kreteni

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nazvao je "kretenima" opozicone političare koji su tražili da se predsjedniku bh. entiteta Miloradu Dodiku zabrani ulazak u Srbiju.

Mediji iz susjedne Srbije su prije nekoliko dana izvijestili da određeni opozicioni političari otvoreno pozivaju da se predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku zabrani ulazak u Srbiju.

Navodno su to učinili predsjednik Demokratske stranke Dragan Đilas i predsjednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović preko bivšeg zastupnika u Skupštini Srbije Janka Veselinovića.

"Nakon uvredljive i neprijateljske izjave da je pitanje da li Srbija može da podnese da joj se vrati Kosovo Miloradu Dodiku bi trebalo zabraniti ulazak u Srbiju i proglasiti ga osobom non grata", napisao je Veselinović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je medijske napise navodeći da je opozicija dovela zemlju do toga da je moguće i da neko poziva da se zabrani ulazak predsjedniku RS-a "u njegovu Srbiju".

"Imate kretene na opozicionoj sceni, to je gore od kretena, koji traže da se zabrani ulazak Dodiku i da bude uhapšen. Da li ste vi normalni, na kojoj planeti živite", rekao je Vučić.

Istakao je da opozicioni političari traže da se Dodiku zabrani ulazak u Srbiju jer im je rekao istinu u oči.

"A pri tome vam nije rekao da ste vi tome doprinijeli", poručio je Vučić, a prenosi Blic.rs.

Podsjećamo, predsjednik manjeg bh. entiteta nedavno je izjavio da malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 posto zastupnika, mjesto premijera ili predsjednika države.

"Da biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom morali biste Albancima dati 30 posto mjesta u parlamentu, mjesto premijera ili predsjednika Skupštine ili mjesto predsjednika države. Morali biste da uvedete njihov jezik barem u parlament. Ako neko misli da to možemo, hajde da to guramo", rekao je Dodik i dodao da misli da te spremnosti nema.

On je poručio kako bi četiri općine sa sjevera trebalo da se reintegrišu u sastav Srbije, da se osiguraju najviši međunarodni standardi za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i crkvene imovine, kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti.