|

Vučić održao govor u Kosovskoj Mitrovici: Laž je da se mora priznati nezavisnost Kosova

Vučić održao govor u Kosovskoj Mitrovici: Laž je da se mora priznati nezavisnost Kosova
0
Klix.ba
9.9.2018. u 13:13
246
komentara
0

dijeljenja
Vučić održao govor u Kosovskoj Mitrovici: Laž je da se mora priznati nezavisnost Kosova Foto: B92
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas govor u Kosovskoj Mitrovici, a nakon što ga zaustavila patrola Kosovske policije i onemogućila prolaz ka Banjama, gdje je došlo do blokade puta.
"Neću da vas huškam, neću vam obećavati oružje i municiju, iako je jasno da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas. Zato što vas hoćemo žive", kazao je Vučić.

"Sedmicama, mjesecima ponavljaju kako se neko spremio da neko mora da prizna nezavisnost Kosova, ja ovde svima kažem da je to notorna laž i pred svima govorim da se to neće dogoditi", naglasio je.

On je rekao da je upravo taj koji je na vlasti u Prištini Hašim Tači i da on Albanac.

"Ne voli me, ne volim ni ja njega, ali ako je Stefan Nemanja, osnivač države srpske, mogao pred Manojla Komnina sa omčom oko vrata, goloruk, zbog Srbije, pa mogu valjda i ja, bez omče, zbog iste te Srbije i pred Tačija, i pred svakog drugog na ovom svijetu. I pred Mogherini i Merkel i Macrona i Putina. I kao što vidite i smijem i mogu", rekao je Vučić.

On je kazao da je ideja da se sačuva mir i da se pokuša s uspostavljanjem mostova povjerenja prema Albancima, "da težimo dogovoru čak i kada znamo da je gotovo nemoguć, jer sve drugo vodi nas u ambis i u katastrofu".

Govorio je i promjenama granica i razmjeni teritorije.

"Kada vam pričaju kako ja hoću da mijenjam granice, lažu, jer granice danas, gdje su? Mi mislimo jedno, Albanci, mnogobrojniji i jači na Kosovu, misle drugačije? Jedan dio svijeta misli jedno, drugi misli drugo. U stvari, Ja hoću da mijenjam vaša prava. Da osvojim, za vas, sva ona prava koja vam pripadaju, i koja su dio onoga što se zove civilizovan svijet", rekao je Vučić, te je dodao:

"Imamo li nekakav nacrt rješenja u Briselu? Nemamo, nismo ni blizu njega. Ali, po prvi put, čini mi se da dobro znamo da moramo i da razgovaramo i bar da pokušamo naše odnose da uredimo. Ali, novo je i to što neću ovde da psujem Albance, neću čak ni one koji su tukući Srbe stvarali im državu, već želim da vidim kako djelima možemo da stvorimo bolje sutra za Srbe na Kosovu".

Vučić je kazao "mi danas želimo da budemo dio Evrope, Albanci žele da dobiju viznu liberalizaciju, i jedni i drugi želimo bolji život za svoje građane".
Prijavi grešku


Komentari (246)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...