{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vučić o Paradi ponosa u Beogradu: E baš neću da šetam, ne pada mi na pamet!

25.9.2014. u 13:59
107
48
Vučić o Paradi ponosa u Beogradu: E baš neću da šetam, ne pada mi na pamet!
107
Vučić o Paradi ponosa u Beogradu: E baš neću da šetam, ne pada mi na pamet!
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće ići na Paradu ponosa LGBT zajednice koja bi se ove nedjelje trebala održati u Beogradu, ali je naglasio da mu je dužnost da osigura sigurnost sudionika.
Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, premijer je rekao da je njegova ustavna obaveza, kao predsjednika vlade, da svima osigura sva prava zagarantovana Ustavom i da je to njegov izbor, baš kao što je njegov izbor i pravo da ne šeta, odnosno ne učestvuje u Paradi ponosa, piše Mondo.rs.

"Moje demokratsko pravo je da ne budem na Paradi ponosa ili homoseksualaca, zovite to kako hoćete, imam druge obaveze. Ali, moja ustavna obaveza je da svima garantujem prava. Ja neću biti na Paradi ponosa, ne pada mi na pamet, ali to je moje demokratsko pravo. Neka šeta ko hoće, ja neću. Neću da se dodvoravam nikome. Pitaju me ambasadori 'da li bi mogao da prošetaš'? E, baš neću da šetam! To je moj izbor, ali je i moj izbor da se u ovoj zemlji poštuju i zakon i Ustav. I niko nikoga ne smije da bije na ulici", odgovorio je Vučić na pitanje novinara.

O stavu Srpske pravoslavne crkve koja je, po običaju, osudila najave održavanja Parade ponosa, uz uobičajenu retoriku, Vučić je jasno poručio:

"Mi veoma poštujemo stav Crkve, ali u ovoj zemlji politiku vodi Vlada Srbije. Crkvi svaka čast, ima pravo da iznosi, ali ne vodi i neće voditi crkva već oni koje je izabrao narod".

Još uvijek nije potpuno sigurno da će se parada održati. Procijeni li policija da je sigurnosni rizik prevelik mogla bi biti otkazana, baš kao što je otkazana ona prošlogodišnja. Prva gay parada u Beogradu održana je 2001. godine te je, kao i one koje su se sporadično održavale tijekom sljedećih godina, prošla u znaku nasilja.

"Ako bude Parade, molit ćemo da ne bude nasilja, a ako neko bude pravio incidente i ruši bit će najstrožije kažnjen", poručio je Vučić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: