Najavio nova ulaganja
96

Vučić o naoružavanju Kosova Javelinima: Dali su im to jer znaju šta mi imamo

B. H.
Screenshot: Pink
Screenshot: Pink
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da Sjedinjene Američke Države stoje iza jačanja Kosovskih sigurnosnih snaga omentirajući narudžbu američkih "Javelina".

"Znamo da u svemu ovome što Amerika vodi, to rade veliki stručnjaci koji će biti i psihički i fizički vrlo spremni. Amerikanci i NATO to rade na krajnje ozbiljan i odgovoran način. Oni će formirati izuzetno jake snage", rekao je govoreći o Kosovskim snagama sigurnosti (KBS).

U izjavi za medije iz Vojnosigurnosne agencije u Beogradu, Vučić je rekao da će se Srbija naoružati "kako bi spriječila svakog agresora".

"Svima je jasno zašto danas moramo imati jaku vojsku, jer bez nje ne bismo postojali kao država. Imamo 186 miliona eura na raspolaganju i to ćemo odmah potrošiti na kupovina osam vozila 'Nore' i odmah ćemo ih kupiti", rekao je dalje Vučić odgovarajući na kupnju protutenkovskih vozila od Kosova.

Dodao je kako Srbija priprema novi paket od 150 do 400 miliona eura za dodatno opremanje i naoružavanje vojske

"Zbog toga su neki 'Javelini' dati Albancima jer oni znaju što imamo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će novo ulaganje u oružje direktan odgovor na naoružavanje Kosova ili samo nastavak sadašnjih planova. Vučić je odgovorio da su "to planovi koji se ostvaruju, ali i da se sagledavaju sve činjenice i sve okolnosti, čiji je cilj da se Srbija razbije, pa se u skladu s tim i donose odluke".

Najavio jačanje vojske

"Naše mogućnosti su jako male u odnosu na snage koje vode računa o ilegalnim albanskim strukturama, ionako se ne možemo suprotstaviti ni novcem ni oružjem, ali možemo dovoljno ojačati kao odgovor. Da nismo imali vojsku, Srbija bi bila zaboravljena", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je najavio da je njegova zemlja okružena zemljama NATO-a, te je više puta naglasio da vojska mora biti ojačana.

Vučić je optužio Kosovo da namjerava eliminirati Srbe.

"Imaju KBS koji ne bi smio postojati, oni trenutno zajedno s policijom imaju 223 laka oklopna vozila, najčešće prevoze pješaštvo, nastavio je. Kazao je da se uglavnom radi o turskim vozilima, koja je Kosovo dobilo, te da ih žele povećati na 350, dok imaju 5.000 vojnika u KBS-u i još 20.000 u prvoj rezervi", kazao je Vučić.

Dodao je da Kosovo ima jedan od najvećih vojnih budžeta na svijetu (procentualno).

Povodom izjave kosovskog ministra unutarnjih poslova Xhalala Svecle o opremanju policije dugim oružjem, Vučić je, između ostalog, rekao da je jedini problem "to što Kosovo radi, to radi na nezakonit način, zločinački i protivan međunarodnom pravu i Povelji UN-a".

Američki State Department objavio je u četvrtak da je odobrio zahtjev Kosova za kupovini 247 "Javelina" za 75 miliona eura te da je zahtjev poslao Kongresu na odobrenje.