Regija
0

Vučić o dijalogu s predstavnicima Kosova: Dobro ozračje, skroman napredak

FENA
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć nakon nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa s predstavnicima Prištine da su razgovori protekli u konstruktivom ozračju i da je ostvaren skroman napredak, najavivši iduće razgovore za maj.

"Ovo je bio dobar dan za razgovor", rekao je Vučić nakon gotovo četvorosatne runde razgovora u uredu visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Federice Mogherini.

On je kazao da je konkretan napredak ostvaren samo kada je riječ o otvaranju dva nova prijelaza na administrativnoj liniji.

"Jedan od tih prijelaza će biti prema Raškoj, a drugi u općini Medveđa", objasnio je Vučić dodajući da je otvaranje jednog od prijelaza tražila beogradska strana, a drugog prištinska.

Vučić je kazao da je sinoć bilo riječi o velikom broju pitanja i da je u nekim od njih došlo do približavanja stavova, kao i da će radne skupine nastaviti raditi na pripremi iduće runde dijaloga koja će se održati u maju. "Pokušat ćemo naći neki zajednički teren", rekao je Vučić.

On je kazao da je bilo riječi o osnivanju Zajednice srpskih općina (ZSO), ali da tu, nažalost, nije pronađen zajednički jezik.

Osim toga, dodao je, riječi je bilo i o energetici, telekomunikacijama i primjeni dogovora o civilnoj zaštiti.

"Postigli smo dogovor da se zaustavi privatizacija kompanija na sjeveru Kosova, a u sklopu razgovora o povratku srpskih zastupnika u kosovsku skupštinu", rekao je Vučić.

Govoreći o problemu energetike, kazao je da je prištinska strana priznala da se jezero Gazivode većim dijelom nalazi na teritoriju središnje Srbije.

Kosovski premijer Isa Mustafa je, nakon ove runde dijaloga, kazao da će predstavnici Srba sa sjevera Kosova od sada biti uključeni u proces privatizacije.

"To je njihova želja i to im treba omogućiti, ali uz puno poštovanje kosovskih zakona", poručio je Mustafa.